Odprta Kuhinja

Mileram torta: Tako enostavna, da si jo privoščimo kar vsak vikend

Mileram torta je zvezda poletne zabave. FOTO: Grazziela Bursuc/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Pečena torta le malokoga pusti ravnodušnega, še posebno če je obenem hrustljava, kremna, bogata in sadno osvežilna. Prava oda poletju!

Ko tole mileramko skotalimo na mizo, bodo zbrani nanjo planili kot muhe na med, pa naj miza stoji na pikniku, vikendu, v službi ali na rojstnodnevni zabavi. S pripravo ne bo težav, še najbolj zahtevno opravilo je, da si tudi sami izborimo vsaj tanko rezino. Nabrusimo komolce in pred ogledalom vadimo ustrahujoč pogled – v trenutku se lahko razvname srdit boj za vsak košček. Intenzivnost okusa po bezgu je odvisna od tega, kako močan sirup uporabimo, vsekakor pa bezeg v tej torti ne prednjači. Je torta, kot se šika, in dobro ve, da te zlahka zamika.

Sestavine za testo:

  • 250 g moke, 100 g sladkorja
  • vrečka pecilnega praška
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • žlička vaniljeve arome
  • 90 g masla sobne temperature
  • jajce velikosti L

Sestavine za kremo:

  • 500 ml mleka
  • 2 vrečki vaniljevega pudinga
  • 180 g sladkorja
  • 100–150 ml bezgovega sirupa (odvisno od intenzivnosti sirupa)
  • 800 g milerama

Sestavine za povrh:

  • 450 g zamrznjenih ali svežih malin
  • vrečka rdečega preliva za torte
  • 250 ml močnega bezgovega napitka (pripravljenega iz bezgovega sirupa)

Mileramka
Mileramka

Priprava:

V dno pekača s snemljivim obodom vpnemo papir za peko, obod dobro premažemo z maslom.

  • Testo:

Vse sestavine zmešamo in na hitro pregnetemo, nato testo takoj razvaljamo in prenesemo v tortni pekač. Z njim enakomerno obložimo dno in obod, nato pa postavimo v hladilnik za 20 minut.

  • Krema:

V 100 ml mleka z metlico vmešamo dve vrečki praška za vaniljev puding.

V kozico vlijemo preostalih 400 ml mleka in dodamo sladkor. Mleko zavremo in vanj z metlico vmešamo pudingovo zmes.

Puding skuhamo in odstavimo. Še vročemu primešamo bezgov sirup, nato pa v dveh delih mileram, kremo vlijemo v pekač s testom, poravnamo in pogladimo.

  • Peka:

Po kremi razporedimo maline. Torto pečemo 65 do 70 minut pri 170 stopinjah Celzija. Po koncu peke jo pustimo v pekaču in jo najprej ohladimo na sobno temperaturo, nato pekač prestavimo v hladilnik za čez noč.

  • Preliv:

Iz bezgovega sirupa in vode pripravimo močan napitek, ki ga zavremo.

V posodico stresemo prašek za rdeči preliv za torte in vmešamo še tega. Preliv prelijemo po malinah na torti.

Postavimo v hladilnik, da se preliv strdi, približno 30 minut. Nato odstranimo obroč in torto prestavimo na tortno podlago. Razrežemo jo in pomlatimo!

image_alt
Tedenski jedilnik: 5 čudovitih jedi, ki jih pripravimo iz sestavin, ki nam trenutno rastejo na vrtu

Datum Objave: 2.7.2025 ob 07:07

Več iz te teme:

sladicemileram tortatortapoletna tortarecepti za torteMidva kuhava

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.