Odprta Kuhinja

Mlačna solata iz rdeče pese

A+   A-
Neverjetno okusna in polna vitaminov.



Priprava: 10 minut.

Sestavine


- 3 večje surove rdeče pese
- sok 2 limon ali sok večje sočne pomaranče
- krepka žlica medu
- žlica gorčice
- malo oljčnega olja za peko

Priprava


1. Najprej naredimo polivko, in sicer stisnemo sok limone ali pomaranče. Dodamo med, gorčico in dobro premešamo.

2. Rdečo peso olupimo in narežemo na paličice. Stresemo jih v ponev, pristavimo in začnemo pražiti, nato po minuti prilijemo malo olja ter pražimo še največ minuto, le toliko, da se pesa ogreje, dobi okus, hrustljavost, vendar se ne zmehča. Ker je pesnih paličic veliko, je morda bolje pražiti v dveh delih.

3. Ko smo popekli vso peso, odstavimo, prelijemo s polivko, krepko premešamo in takoj preložimo v solatno skledo.

4. Solato ponudimo mlačno, kot prilogo kuhanemu zelen­javnemu rižu in pečenemu puranjemu zrezku.
Različica: Solato lahko pripravite tudi povsem presno, pri čemer surove paličice pese pomešate s polivko in ponudite. Takšna res močno hrustljava solata je to, pri kateri pa imajo zobje kar precej dela.

Namig: Skuhajte malo več riža, da ga bo še za jutrišnje polpete.

Naredimo vnaprej: Solata je meni najbolj okusna še mlačna. Zato priporočam, da si jo vnaprej narežete, marinirate v polivki, tik pred zdajci pa popečete in postrežete. Če vam za to ni mar, vse skupaj naredite vnaprej in solato ponudite hladno.

Opomba: Po mojem končno pravi način za porabo tipično zimske zelenjave v solati iz domače kuhinje, pri kateri ohranimo večino koristnih hranilnih snovi. Priporočam.

Priporočamo: Jajčne lupine niso za v smeti. Preverite, zakaj!

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 19.12.2018 ob 06:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: