Na festivalu gina Brina bomo lahko pokusili tudi te hude okuse

Konec tega tedna bo v Sloveniji zares veliko dogodkov, tako ali drugače povezanih s kulinariko, no, nas je nekako zamikal gin. Točneje: festival Brina, ki bo v soboto, 4. junija, med 12. in 23. uro zavzel Križanke. Poiskali smo nekaj namigov, kaj gre na Brini (v zmernih količinah) zares, ampak zares poskusiti.

A najprej nekaj številk o Brini: premiero je doživela leta 2019, tokrat pa se bo na festivalu predstavilo petnajst ponudnikov, od tega deset slovenskih.

Poleg domačih, v preddverje Križank prihajajo še okusi gina iz Nemčije, Irske, Portugalske, Španije in, jasno, Velike Britanije, kjer je ta pijača, podobno kot pivo, večni hit vseh pubov in njim podobnih lokalov.

V Križankah bo, poleg gina, dovolj prostora še za hrano, ki jo bodo ginu na kožo pisali kuharji iz restavracije TaBar in bistroja Veganika. Ni nepomembno: vstopnine ni!

No, med vsemi okusi, ki bodo na pokušino na letošnji Brini, se nam zdijo prav posebne te štiri zgodbe …

1. Space Mushroom (sodelujejo trije Gorenjci: Ayatana, Karakter, Tavči)

V pločevinke pakirana mešanica sodelovanja dveh gorenjskih zgodb – fantov iz Bohinja, ki izdelujejo gin Karakter, in mlade ekipe, ki v Lescah vodi kombučarno Ayatana. Pravzaprav se gorenjski navezi priključi še tretji, blejski studio Tavči, ki je vesoljski gobici (kot bi lahko prevedli ime tega napitka) nadel zapomljivo podobo. Kot nam je že pred časom pojasnil Anže Tomažin iz kombučarne Ayatana, so pivski osnovi dodali gobico kambučo, pijačo fermentirali in – med prvimi na našem tržišču – ustvarili nizkoalkoholno mešanico, morda na trenutke podobno kislemu pivu.

2. Ljubljana Dragon gin (iz ljubljanske delavnice Broken Bones)

Zmaj je eden od zaščitnih znakov Ljubljane in ta, ki nastane v destilarni Broken Bones, je prav poseben. To je gin z dodatkom ingverja, za katerega radi povedo, da v to priljubljeno pijačo ujame ognjeni značaj ljubljanskega zmaja.

3. VirGin (za njim stoji Gin Brin iz okolice Kozine)

Ni težko uganiti – VirGin je brezalkoholni gin, torej destilat, za vse, ki bi radi brez alkohola uživali v nepozabni aromi desertnih dišavnic in rastlin. Te so točno tiste, ki jih kraški mojstri, znani pod imenom Gin Brin, dodajo v njihov london dry gin.

4. Parson Sunny premium gin (za vse, ki obožujete tropski okus)

»Predstavljaj si, da imaš možnost pričarati sončen dan v vsaki situaciji. Vau, noro. Dež? Bum, sončno! Polnoč? Voila, sončno! Kaj pa če je že sončno? No, lahko ustvariš še več sonca. Samo odpri neverjetno dober Parson Sunny premium gin in dovoli tropskim pridihom manga, ananasa, papaje, marakuje, limete in začimb, da te popeljejo na tvoj feel-good kraj. Ne pozabi, vedno je nekje sončno s Sunnyjem,« je so(n)čna zgodba, ki stoji za tem oranžkasto-rumenim tropskim ginom.

Priporočamo še: Poenostavljen recept za limonov trifle, uradno sladico jubileja Elizabete II. (osvojil bo vaše srce)

Fotografije: arhiv organizatorja

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana