Na maslu pečen mlad krompir in korenje

Pregrešno dobro.

Priprava: 5 minut; čas peke: 15–20 minut.

Sestavine

– 1 kg mladega krompirja
– 6 korenčkov
– 1–2 žlici masla
– timijan, sol, poper
– 1 dl vode ali jušne osnove

Priprava

1. Korenje in krompir umijemo in neolupljeno narežemo na tanjše rezine. Stresemo v globoko ponev ali posodo, dodamo maslo in počasi začnemo pražiti. Med peko posolimo, popramo. Večkrat obrnemo.

2. Ko se začne prijemati dna, polijemo z dvema žlicama vode in pražimo naprej. Pečemo 25–30 minut oziroma dokler se krompir ne zmehča.

3. Ponudimo kot prilogo govejim zrezkom v omaki in zeleni solati z mladim česnom.

Različica: Malo pred koncem peke v ponev dodajte bučna, sončnična semena ali pinjole in jih popecite skupaj z zelenjavo. Ali, vsekakor res odlično, dodajte krepko mero rožmarina, žajblja ali timijana.
Nasvet: Mladi korenčki na maslu, slastno. Res si jih privoščite. Po potrebi dodajte več masla. Nekaj masla res potrebujemo, da pričaramo odličen okus in pozneje lažje izkoristimo hranila, veliko več masla ali druge maščobe pa le, če je ponev slabše kakovosti. Svetujem, da kritično pregledate ponev in si kupite novo, če je stara že v bolj klavrnem stanju.
Naredimo vnaprej: Lahko spečete vnaprej napol, nato le do konca popečete.
Namig: Za jutri skuhajte polento in jo ohladite.
Poizkusite še: Jogurtovo poletno pecivo z marelicami in cvetovi plavice

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana