Na pomladni gostiji pri blogerki Anji Burgar

Anja Burgar je blogerka, ki zadnje mesece, odkar je pozimi spet začela ustvarjati, hitro pridobiva nove sledilce. Sledi trendu temačnih fotografij, na katerih postane hrana skoraj umetniški objekt.

Anja je začela ustvarjati blog že pred tremi leti, ko je pustila službo v želji, da bi počela nekaj, kar ji je zares všeč, in takoj prejela nagrado Njam zgodb za najbolj obetaven nov blog na sceni. Use your noodles je prepričal žirijo, saj je poleg lepih fotografij v imenu s pomenom »uporabljaj možgančke« obljubljal recepte, ki jih z malce razmisleka pripravimo iz tistega, kar je v hladilniku, omarici ali shrambi. Tako bi se tematsko pokrilo novo področje, ki se ga pri nas ni lotil še nihče.

A potem je Anja postala mamica in se za nekaj časa umaknila. Vse do konca minulega leta, ko smo se je razveselili predvsem na Instagramu. Prav tam redno objavlja svoje fotografije, deli zgode in občutke iz svojega življenja ter hitro pridobiva nove sledilce. Use your noodles seveda ostaja simpatično ime bloga, avtorica pa se posveča predvsem fotografiji. Pravi, da res nima talenta za pisanje, saj zveni kot robot, v angleščini pa ji steče, zato je to tudi eden od razlogov, da se je pri podajanju svoje vsebine odločila za ta jezik in ne slovenščino. »Dejstvo je, da Slovenci zelo dobro govorimo angleško, zato to ni ovira za mojo ciljno publiko, hkrati pa me lahko najdejo tudi drugod.«

Obiskali smo jo v Šenčurju, kjer v podstrešnem stanovanju domače hiše živi z možem in sinkom, prav tukaj pa tudi nastaja vse, kar lahko vidimo na njenem blogu. »Najraje bi se preselila v srednji vek in prebivala v temnem gradu, saj je prav to obdobje moje najljubše,« nam zaupa v odgovoru na vprašanje, zakaj so ji tako pri srcu temačne fotografije tipa chiaroscuro, svetlo-temno, ki ga poznamo predvsem v slikarstvu. Gre za igro svetlobe in senc, ki ustvarjajo učinek tridimenzionalnosti (pomislite na Caravaggia in njegovo temno maniro slikanja), zadnja leta pa je to postal trendovski način obravnave hrane na fotografiji. Verjetno ste že slišali za fotografinji in stilistiki Lindo Lomelino (Call me cupcake) in Evo Cosmas Flores (First we eat), imeni, ki sta obnoreli svet na tem področju, in imeni, po katerih se rada zgleduje tudi Anja. A njeno stanovanje ni nič kaj temačno, prav tako je Anja nasmejana 32-letnica iskrivega pogleda, ki se včasih sramežljivo skrije za svojimi lepimi dolgimi kodri. V sicer stari kuhinji, ki jo je prav zavidljivo lepo prenovila in napolnila s starim posodjem, je za naš obisk spekla arašidove piškote brez jajc, ki smo jih pomakali v stopljeno belo čokolado, še pred tem pa je za vas razvila tri preproste pomladne recepte, ki vam bodo zagotovo v slast: mafine z jagodami, maceriranimi v balzamičnem kisu, je naredila predvsem zaradi teh rdečih zapeljivk, ki bodo kmalu začele zoreti in na katere je preprosto nora. Ker je pomlad čas razstrupljanja, nam je pripravila eksotično obarvan detoks napitek, čemaž pa je njena najljubša pomladna sestavina, ki jo je dodala rižoti s kozicami.

Razvoja receptur se Anja loti z očmi. Najprej vidi barve in teksture, šele nato nastane jed, zato se včasih zgodi, prizna, da izdelek ni najbolj okusen in mora vajo ponoviti. V navdih so ji fotografije, ki jih občuduje na spletu, sezonska sestavina, pa tudi hrana, ki je pogosto na njenem jedilniku ali pa jo je kuhala njena mama, kuharica po izobrazbi in poklicu. Nič čudnega, da je naša sogovornica zašla na kulinarično pot. V žepu ima sicer diplomo iz ekologije, a se v službi na tem področju ni našla. Njeno življenje je zagotovo prepleteno z ljubeznijo do narave, od tod tudi znova uporab­ljeni izdelki v njenem domu, lokalne in sezonske sestavine ter vrt za hišo. A vodi jo nemir kreativnosti. »Jaz sem pravi naredi-si-sam frik,« se označi, sama si je sešila celo poročno obleko, zato bi jo pisarniško ali enolično delo zelo onesrečilo. Fotografija je tako tista, v kateri vidi svojo prihodnost, trenutno ji denar prinašata predvsem produktna in družinska fotografija, želi pa postati močna na kulinaričnem področju. Trudi se, pridobiva izkušnje in se uči. Srečno, Anja, mi pa bomo še naprej cedili sline na tvojem instagramu!

– Pomladni meni Anje Burgar – 

Rižota s čemažem

Detox napitek z zelenim čajem

Jogurtovi mafini z jagodami v balzamičnem kisu

Fotografije: Sonja Ravbar
Fotografije menija: Anja Burgar, Use your noodles

 

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana