Na svetovnem prvenstvu kuharjev slovenska ekipa srebrna

Te dni je bilo v Luksemburgu svetovno kulinarično prvenstvo, na katerem je kuhalnice prekrižalo petnajst ekip, v različnih disciplinah pa se je pomerilo več kot 3000 kuharjev. Slovenska kuharska reprezentanca je osvojila srebrno priznanje, kar je po beseda vodje ekipe Martina Blejca, eden največjih uspehov na ekipnih reprezentančnih tekmovanjih.

»Veseli nas tudi to, da smo videli, da še imamo prostor za izboljšave. Naslednje veliko tekmovanje bo leta 2024 na Kulinarični olimpijadi v Stuttgartu. Zdaj moramo strniti vrste, veliko delati ter tokratni rezultat čez leto in pol še nadgraditi,« je dejal Martin Blejec (Hotel Bled Rose) ki je v Luksemburgu uspešno vodil slovensko reprezentanco.

Kot je še dodal, je bila letos konkurenca »izredno močna, tu so najboljše ekipe celega sveta, Skandinavci, Singapurci, Švicarji, Italijani … Z oblikovanim menijem smo zelo zadovoljni, okusi in postavitve so bile domiselno skombinirane, za dober končni rezultat pa se je moralo prekriti veliko stvari. Bili smo optimistični, srebrno priznanje pa je rezultat, po katerega smo prišli in na katerega smo lahko zelo ponosni, saj gre za enega izmed največjih slovenskih uspehov na ekipnih reprezentančnih tekmovanjih.«

Poleg Martina Blejca so bili v ekipi še: Gašper Kačičnik (Hiša Ančka), Blaž Vodopivec in Meta Kocjanč (oba LifeClass Hotels & Spa), Boštjan Volk (Gostišče Volk) in Gregor Rode (Slaščičarna Lolita).

Ekipi so pomagali še: Grega Rozman (Hotel Bled Rose), Davor Družinec (Srednja gostinsko turistična šola Radovljica in Hotel Astoria Bled) ter Jan Dolšak (Restavracija Salon 1900), kot tudi Tomaž Vozelj (predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije), Staš Zorzo (sekretar omenjenega društva ) in Borut Jakič (LifeClass Hotels & Spa).

Kot zapisano, se je na svetovnem kulinaričnem prvenstvu pomerilo petnajst ekip, ki so tekmovale v dveh kategorijah, in sicer v pripravi toplega trihodnega menija za 110 oseb in še v disciplini Chef’s table (torej: chefova miza).

Predjed

Kako je tekmovanje potekalo?

Ekipa je v posebno sejemsko kuhinjo, ki je bila z vseh strani obdana s stekleno steno, vstopila dopoldne ob 10.30. Naredili so pripravo sestavin (tako imenovani mise en place), nato pa so točno opoldne začeli z delom. Prvim gostom so postregli ob 18. uri, sejemska restavracija pa je zadnja naročila pobrala ob 21. uri.

Preden so se odpravili v Luksemburg, so jedilnike pripravili večkrat, tudi na kulinaričnih večerih v Portorožu, Laškem in na Brdu pri Kranju, kjer smo jih imeli priložnost opazovati pri delu. To je bilo osredotočeno, natančno in tudi zahtevno, saj so na krožnikih prikazali kar največ kuharskih tehnik.

Glavna jed

Kaj je pripravila naša kuharska reprezentanca

Jedilnik so morali oblikovati tako, da so v predjed vpletli morske sadeže, v glavni jedi uporabili rdeče meso ali perutnino, sladica pa je morala vsebovati številne različne komponente.

Pri topli jedi se je slovenska kuharska reprezentanca osredotočila na lososa z glazuro miso in salso, zraven so postregli lečin pire s sipinim črnilom, vitlof, takos z lososovim tatarjem, holandsko omako s pomarančo, pinjenec in koper.

Opis glavne jedi je malo daljši: jagnječji hrbet z lešnikovo skorjico, pire pečenega pastinaka, glazirano mlado korenje, hrustljavo korenje, brokolini z amarantom, krompirjeva terina, jagnječje ocvrto pleče, čebula polnjena z jurčki, jagnječji jus.

Na koncu je bila seveda sladica, ki je objela odtenke grozdja (in zraven še vaniljo, jurko in črni česen). Sladica, ki je zajela različne kuharske tehnike, je grozdje povezala v skladno celoto, zanjo pa sta poskrbela slaščičarja Meta Kocjančič in Gregor Rode.

Še zmagovalci svetovnega kulinaričnega prvenstva, ki ima 50-letno tradicijo: tokrat so slavili Švicarji, drugo in tretje mesto pa je šlo v Skandinavijo, torej na Švedsko in Norveško.

Sladica
Priporočamo še: Božanska mocarelina smrečica, ki je pripravljena v manj kot eni uri
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana