Danes za kosilo: Nadevane paprike

Tradicionalno poletno jed skuhamo v omaki iz svežega paradižnika; v nadevu ne sme manjkati peteršilj.

Polnjene paprike so jed poletnih dni, ko na vrtu poleg njih zori tudi paradižnik. Običajno jih nadevamo z mletim mesom, vegetarijanci pa z različnimi nadevi iz žit, stročnic in zelenjave, in kuhamo v omaki, ki je najboljša, če jo pripravimo iz svežih, zelo zrelih paradižnikov. Če jih nadevamo s surovim mesom, jih je treba kuhati dobro uro. Nekateri jih skuhajo v vodi ali na sopari in potem samo zalijejo s paradižnikovo omako. Čeprav priprava vzame precej časa in je na videz zapletena, se je lahko lotijo tudi začetniki. Poleg dobrih sestavin in časa potrebujemo le potrpljenje, v sili še nasvet izkušene gospodinje, pa mora uspeti.

Sestavine (za 4 osebe)

– 8 svežih enako velikih paprik babur
– nadev
– 700 g mešanega mletega mesa
– 1 čebula
– 70 g riža
– 2 stroka česna
– peteršilj
– jajce
– sol, poper
– olje
– omaka
– 1,5 kg zelo zrelega paradižnika
– žlica sladkorja
– 1 čebula
– 2 stroka česna
– sveža bazilika

Priprava

Na olju svetlo prepražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo riž, zalijemo z vodo in napol skuhamo. V skledi dobro premešamo meso, ohlajen riž, nasekljan peteršilj, timijan ter jajce, solimo in popramo. Nadevamo v očiščene paprike.

Omaka

Na olju posteklenimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo narezan paradižnik in svežo baziliko ter malo pokuhamo. Sladkamo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Omako prelijemo čez nadevane paprike ali te naložimo vanjo, tako da so pokrite, in kuhamo približno eno uro.

Besedilo: A.K.

Naslovna fotografija: Thinkstock/zia_shusha

Preberite še: Omaka iz poletnih bučk

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.