Najbolj preprosta rustikalna pita z nektarinami in cvetovi ožepka

Za pripravo ena lažjih poletnih sladic, potrebujete zgolj preproste sestavine, ki jih imamo vedno doma.

Različne pite v različnih oblikah so ljubljenke ljubiteljev slaščic, zato ideje za pripravo niso nikoli odveč. Ta rustikalna pita, nekateri bi jo imenovali tudi galeta, je preprosta: potrebujemo res malo sestavin in vedno uspe, sploh gre težko kaj narobe. Nektarine so ravno pravšnje za nadev, biti pa morajo trde, da jih lahko res lepo narežemo na rezine

Galeto smo tokrat začinili z ožepkom. Ta je po okusu oster in močan, zelo aromatičen in po mojem mnenju zelo privlačen kot dodatek jedem. Velika razlika nastane, če uporabimo celotno cvetočo vejico ali le drobne modre cvetke, za katere se malo bolj potrudimo, da jih natančno osmukamo – ampak pri sladici je to pomembno, kajti želimo blag dodatek, ki ne prevlada nad umirjenimi sestavinami. Nas­protno pa celotno cvetočo vejico uporabimo pri mesnih jedeh, ki so po okusu močnejše in bi se zgolj cvetki izgubili.

Rustikalna pita

Testo

  • 350 g moke (uporabili smo pirino mehko)
  • 200 g hladnega masla
  • 6 žlic vode
  • žlica kisa (po možnosti malinovega ali jabolčnega)
  • 2 žlici sladkorja
  • žlička soli
  • žlica vodke

Nadev

  • 5–6 trdih nektarin
  • lupinica 1 limone
  • 2 žlici sladkorja (oziroma uravnavajte glede na nektarine)
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • ščepec soli
  • žlica koruznega škroba
  • žlica cvetov ožepka (le modri del brez zelenja!)

Premaz

  • rumenjak, žlička mleka

Priprava

1. V skledo presejemo moko, dodamo na koščke narezano hladno maslo in začnemo z električnim mešalnikom gnesti; postopoma dodamo vse druge sestavine, dokončamo pa z nekaj minutami ročnega gnetenja.

2. Testo zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati 30 minut v hladilniku.

3. Medtem pripravimo peki papir, klasičen raven pekač, valjar in pečico vključimo na 200 stopinj.

4. Nektarine razpolovimo, nato narežemo na tanke krhlje, dodamo vse sestavine razen ožepka in premešamo.

5. Testo na peki papirju razvaljamo na približno premera 33 cm in sredinski del obložimo s sadjem, obod pa pustimo nenadevan v širini vsaj 4 cm. Ko je testo obloženo, prepognemo obod čez sadje, kolikor pač gre, ga premažemo z rumenjakom, ki smo ga nekoliko razredčili z mlekom, pito prestavimo na pekač in pečemo na 200 stopinj približno 45 minut.

6. Preden serviramo, potresemo po nektarinah modre cvetove ožepka brez zelenja.

Priporočamo še: Preprosta formula za palačinke, ki si jo je enostavno zapomniti
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed