Korak, da bodo krofi izjemno puhasti (recept in video)

Nikoli ni nekaj tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše. Tudi pri krofih je tako – čeprav se mi vsako leto znova zdi, da so mi zares dobro uspeli.

Se spomnite mojih buhtljev, ki sem jih naredila s predtestom tangzhong, japonsko metodo za še bolj puhasto testo? Ta zares preprosti korak sem prenesla še na krofe in zanje zdaj zares lahko trdim, da izboljšave ne bodo več potrebne. Ko se kroglice ocvrejo, so lahke kot peresce in sploh nimamo občutka, da jemo cvrtje, saj ne vpijejo maščobe. Ko vanje ugriznemo, sredica kar skoči v prvotno stanje, pa še naslednji dan ohranijo malce več svežine kot običajni. Pripravila sem jih z malinovo kremo, ker menim, da mora imeti nadev za krof malce kisline, da ga povzdigne, a tukaj se mnenja vedno krešejo, zato si ga nadevajte tako, kot vam najbolj tekne.

Krofi

Malinova krema

 • 200 g zamrznjenih ali svežih malin
 • 4 žlice sladkorja (2 za maline, 2 za puding)
 • sok pol limone, lupinica limone
 • mleko
 • zavojček praška za malinov puding
 • 100 ml smetane

Predtesto

 • 5 žlic vode
 • 5 žlic mleka
 • 3,5 žlice bele moke

Testo

 • 250 g gladke moke
 • 250 g ostre moke
 • polovica zavojčka pecilnega praška
 • pol žličke soli
 • 50 g sladkorja
 • zavojček vaniljevega sladkorja
 • kocka kvasa
 • 170 ml mleka
 • 4 rumenjaki (če imate manjša jajca, jih uporabite 5)
 • lupinica limone
 • 1,5 žlice ruma
 • po želji žlička kurkume
 • 40 g razmehčanega masla

Priprava

1. Najprej skuhamo malinov puding: maline stresemo v lonec, dodamo sladkor in limonov sok. Če imamo zamrznjeno sadje, ga malce pokuhamo, da se razpusti, nato pa vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom. Pire precedimo skozi gosto cedilo in stehtamo. Nato dolijemo toliko mleka, da dobimo skupno 400 g. Postavimo na ogenj, da zavre.

2. Prašek za puding zmešamo s sladkorjem in dvema žlicama hladnega mleka. Zlijemo v vrelo malinovo mleko in mešamo, da se puding zgosti. Primešamo še limonovo lupinico. Najbolje, da puding predenemo na večji krožnik, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se popolnoma ohladi.

3. Pripravimo predtesto: v manjšo posodo za omake damo vse sestavine in jih med stalnim mešanjem segrevamo. Mešamo z metlico, saj najbolj pomaga, da se sproti znebimo vseh grudic. V 2 minutah se pasta zgosti – spominja na paljeno testo – in začne odstopati od posode. Postrgamo jo na krožnik, jo po njem razmažemo, da se bo čim hitreje ohladila, in pokrijemo s prozorno folijo, da na površini ne nastane skorjica.

4. Takoj se lotimo testa. V skledo kuhinjskega robota presejemo moki in pecilni prašek, ob robu potresemo sol. Naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo dva ščepa sladkorja in malce mleka (od tistih 170 ml, s katerimi bomo zgnetli testo). Pomešamo in kvasec potresemo z moko. Kvas bo pravšnji, ko se bodo na njem videle drobne razpoke. To bo po približno 15 minutah.

5. Pripravimo jajčno zmes: preostanek sladkorja in rumenjake dobro stepemo z mešalnikom. Dodamo vaniljo, limonovo lupinico, rum in mleko. Če želimo, da so krofi bolj rumeni, dodamo še kurkumo (brez skrbi, ne bo okusa po njej). Še enkrat dobro premešamo, da je zmes penasta.

6. Mokro zmes prilijemo v posodo kuhinjskega robota, dodamo še predtesto in vse skupaj počasi gnetemo (jakost 2 od 10) približno 10 minut oziroma tako dolgo, da testo odstopi od posode in jo dobesedno počisti ter se lepo sveti. Proti koncu lahko jakost gnetenja povečamo. Nato postopoma dodajamo koščke razmehčanega masla in gnetemo še približno 5 minut.

7. Na mizo položimo tanko rjuho ali prt (tkanina ne sme biti pretežka, da bodo krofi lahko lepo vzhajali) in jo do polovice posujemo z moko.

8. Delovno površino namažemo s kapljico olja in nanjo preložimo testo. Razdelimo ga na približno 16 kosov, ki tehtajo med 60 in 65 g. Pazimo, da so ves čas pokriti, da se ne izsušijo.

9. Oblikujemo krofe, tako da na kos testa položimo pest in z rahlim pritiskom ob pult krožimo s testom tako dolgo, da nastane napeta kroglica (za lažjo predstavo je na portalu objavljen video). Pulta ne smemo pomokati, sicer nam to ne bo uspelo, lahko pa ga zares skromno (le kapljica) namažemo z oljem.

10. Kroglice odlagamo na pomokano polovico rjuhe. Prekrijemo jih z drugo polovico rjuhe. Vzhajajo naj približno uro, da dvojno narastejo.

11. V električno ponev (picapan) dolijemo olje (za vsaj slabe tri prste naj ga bo), pokrijemo posodo, termostat nastavimo med 3 in 4 in počakamo, da se segreje. (Lučka na termostatu preneha svetiti.) Če pečemo v cvrtniku, ga nastavimo med 2 in 3 (na lestvici od 1 do 4). Sicer velja, da pustne dobrote cvremo na približno 165 stopinjah, kar lahko, če nimamo termometra, preprosto preverjamo tudi z ročajem lesene kuhalnice. Potopimo ga v vroče olje, in ko okoli njega zabrbotajo nežni mehurčki, je olje nared. Tako temperaturo preverjamo tudi med cvrtjem in prilagajamo jakost ognja.

Našla sem tudi namig sestre Vendeline, ki pravi, da je olje za cvrtje krofov primerno, ko vanj vržemo majhen košček testa, ta pa ne sme priplavati na površje, preden preštejemo do tri. Če preštejemo do dve, je primerno za cvrtje flancatov.

12. Cvrenje: kroglice previdno dodamo v vroče olje, tako da je tista stran, ki je bila pod rjuho zgoraj, zdaj potopljena v olje. Predlagam, da najprej ocvrete en krof ali flancat: tako preverite, da je dovolj ocvrt tudi v sredini. Da se ne bo zgodilo, da boste ocvrli že vse, med pokušino pa ugotovili, da je vse skupaj pravzaprav surovo.

13. Posodo pokrijemo in štopamo 3 minute. Nato posodo odkrijemo, krofe obrnemo in odkrite cvremo še 3 minute. Postopek ponovimo tolikokrat, da ocvremo vse. Enak postopek velja za fritezo.

14. Odlagamo jih na papirnate serviete, ki vpijejo odvečno maščobo.

15. Dokončamo kremo. Smetano čvrsto stepemo. Tudi puding stepemo, nato vanj ročno vmešamo smetano. Kremo predevamo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom.

16. Ohlajene krofe zarežemo (a ne do konca) in vanje nabrizgamo kremo. Lahko jo nabrizgate tudi v sredico z ožjim nastavkom, kot to običajno naredimo z marmelado. Količino določite po okusu. Vse skupaj posujemo s sladkorjem in uživamo brez slabe vesti.

Priporočamo še: Pri pustnem cvrenju nikar ne pozabite na ta pomemben korak
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana