Najboljše božične priloge, ki bodo popestrile jedilnik

Dobre priloge so prav tako pomembne kot dobra pečenka. Pravzaprav lahko povzdignejo okuse božične večerje in vse skupaj obogatijo.

Božična pogostitev je vsako leto nekakšen kuharski izziv. Vedno znova bi radi navdušili z izborom jedi, ki so nam uspele točno takšne kot bi morale biti. Pri nekaterih jedeh se radi držimo tradicije, a ob klasičnih zvezdah večera radi postrežemo tudi kaj novega. Tokrat smo poiskali priloge, ki bodo popestrile in lepo dopolnile praznično mizo.

Gratiniran brstični ohrovt iz pečice

Sestavine

  • 600 g brstičnega ohrovta
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 50 g masla
  • 2 sesekljani šalotki
  • 50 g bele moke
  • 750 ml mleka
  • 100 g sladke smetane
  • 1 čajna žlica gorčice
  • 150 g ribanega čedarja
  • 40 g krušnih drobtin
  • 2 vejici timijana
  • 60 g sesekljanih praženih lešnikov

Priprava

1. Zavrite lonec soljene vode, vanj stresite brstični ohrovt in ga kuhajte 3 minute.

2. V ponvi segrejte olje in maslo, dokler se ne prične rahlo peniti, dodajte šalotke in pražite na nizkem ognju 7 minut. Dodajte moko in pražite 2 minuti. Odstranite z ognja, počasi dodajte mleko in mešajte, da nastane omaka. Ponovno postavite na ogenj in mešajte 2 minuti. Vmešajte še smetano, gorčico in čedar. Solite in poprajte.

3. Prižgite pečico na 220 stopinj Celzija.

4. V posodici zmešajte drobtine, pražene lešnike in timijan. V keramični ali steklen pekač stresite prej skuhan brstični ohrovt, prelijte z omako in posipajte z lešnikovimi drobtinami. (Na tej točki lahko jed v hladilniku počaka do 24 ur, preden jo spečete, zato je odlična za pripravo v naprej.)

5. Pekač porinite v pečico in pecite 20-25 minut. Nato pustite na sobni temperaturi počivati 10 minut in postrezite.

Karamelizirani korenčki

Sestavine

  • 500 g korenja
  • 50 g masla
  • 1 čajna žlička oljčnega olja
  • 8 rdečih čebul, narezanih na četrtinke
  • 3 vejice timijana
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 3 žlice rdečega vina
  • 1 žlica dobrega balzamičnega kisa
Priporočamo: 8 idej za praznično pogrnjeno mizo

Priprava

1. Na paličice narezano korenje blanširajte v vroči vodi. Po treh minutah ga odcedite in osušite.

2. V veliki ponvi stopite maslo in oljčno olje, nato vanj stresite korenje, timijan in sesekljano čebulo ter pri nizki temperaturi pecite 30 minut, dokler korenje ne postane zlato zapečeno.

3. Vmešajte sladkor in rdeče vino, počakajte nekaj minut, da se pojavijo mehurčki in alkohol izpari. Dodajte še balzamični kis in kuhajte, dokler tekstura ni podobna sirupu.

Namig: Jed lahko v hladilniku počaka tudi do dveh dni, zato jo lahko pripravite vnaprej ter jo pred večerjo le ponovno segrejete na ponvi.

Kruhova rulada s suhimi marelicami

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 70 g masla
  • 2 veliki sesekljani čebuli
  • 3 stroki česna
  • 500 g kruha (najbolje iz kislega testa)
  • 90 g sesekljanih pistacij
  • 2 žlici sesekljanega žajblja
  • 100 g suhih marelic
  • 5 velikih jajc

Priprava

1. Segrejte pečico na 220 stopinj Celzija. V ponvi segrejte 40 g masla in na rahlem ognju mešajte 20 minut, da postane zlate barve. Dodajte še sesekljan česen in z ognja odstavite po 1 minuti. Stresite v skledo za solato in pustite, da se malce ohladi.

2. V mikser postavite polovico kruha in z rezilom S sekljajte tako dolgo, da nastanejo drobtine. Preostanek kruha natrgate na majhne kose. Dodajte praženo čebulo, 60 gramov sesekljanih pistacij, žajbelj, sesekljane suhe marelice in jajca, nato solite in dobro premešajte.

3. Pretresite v pekač in pecite do 20 minut, dokler ne postane zlato rjave barve. V ponvi stopite preostanek masla, popražite še nekaj listov žajblja in prelijte po pečeni jedi.

Priporočamo še:

Izvrstna zloženka s krompirjem in bučo, ki jo morate poskusiti
Tako boste spekli najboljši jesenski krompir v oblicah
Bralka priporoča: Polenta s sardelami in slanino
Cvetača romanesco s pistacijami
Popolna priloga: Jesenski pire iz krompirja, buče in kostanja
Dvobarvni krompirjevi krhlji s parmezanom
Polnjene gobice s sirom
Pečena polnjena čebula
Priloga iz črnega ohrovta in limonine lupinice
Zloženka s porom
Pražen krompir s hrustljavim parmezanom

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed