Odprta Kuhinja

Najboljši hrustljavi krompir, pripravljen v ponvi

Odpri galerijo
A+   A-
Hitro pripravljen krompir iz ponvice, ki vas bo popolnoma navdušil s svojo hrustljavostjo.Skoraj ne poznamo človeka, ki bi se branil krompirja. In če smo prejšnji teden ugotavljali, kako narediti najboljši pire, se bomo danes naučili drugega načina priprave tega gomolja. Pečici se bomo izognili in poizkusili krompir pripraviti kar v ponvici. Brez kuhanja, brez dodatnih loncev. Želimo si hrustljavega in okusnega rezultata, brez težavnih postopkov in s čim manj dela.

Najprej potrebujemo dobro ponev. Pravzaprav ni toliko važno, kakšna je. Najpomembneje je, da imamo pokrovko, ki se z njo odlično ujame, saj želimo, da med pripravo krompirja v ponev dobro ujamemo paro. Na ta način lahko preskočimo predhodno kuhanje krompirja. Z le malo pare se bodo kosi krompirja najprej malce skuhali, nato pa dokončno zapekli. Potrebovali bomo seveda še malo maščobe, da pospešimo peko.

Priporočamo, da izberete čim večjo ponev. Mi smo izbrali litoželezno, a tudi teflonska se bo dobro odrezala. No, pa se lotimo recepta!

Sestavine  • 3 do 4 veliki krompirji

  • 2 žlici rastlinskega olja

  • 1 čajna žlička soli (razdelimo na dve polovici)

  • sveže mlet poper

  • sveža zelišča

  • 1 velika žlica surovega masla


Priprava


1. Najprej krompir narežemo na osem delov. V ponvi segrejemo 2 žlici rastlinskega olja in jo postavimo na srednje velik ogenj, dokler se ne segreje. V ponev stresemo krompir in ga razporedimo tako, da je v enem nivoju. Dodamo pol žličke soli.

2. Ponev pokrijemo, dokler krompir ne postane zlate barve. To se bo zgodilo po približno 20 minutah. Medtem fino sesekljamo sveža zelišča. Mi smo izbrali nekaj vejic rožmarina in origana.

3. Nato odkrijemo pokrovko in premešamo krompir. Dodamo preostanek soli in malo popra. Povečamo ogenj in krompir pečemo brez pokrovke približno 5 do 10 minut. Vsake toliko premešamo, da se krompir ne zažge.

4. Na koncu dodamo žlico masla in sesekljane začimbe. Mešamo še dobro minuto, da se maslo stopi in postrežemo.
Preberite še: Odličen trik, kako shraniti in porabiti odvečne rumenjake

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 9.10.2020 ob 08:10

Več iz te teme:

prilogekrompirponev

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.