Najboljši načini priprave stročjega fižola

Priljubljena vrtnina, ki se odlično obnaša v pečici, loncu, ponvi, celo v vročem olju.

Stročji fižol je po svoje neverjetna zelenjava. Sto gramov te povrtnine v surovem stanju vsebuje le 0,13 kilodžulov ali 31 kalorij, a izjemno veliko hranljivih snovi. Če ste te dni še posebno utrujeni in se navajate na vročino, bo kot nalašč, da si ga privoščite na vse možne načine. Odpravlja namreč utrujenost, pomaga pri preskrbi celic s kisikom, pospešuje presnovo in še bi lahko naštevali.

V Sloveniji ga obožujemo v boraniji, solati in omaki. Krasne recepte delimo malce nižje, še prej pa priporočamo tri nam trenutno najbolj priljubljene načine priprave.

Oviti v slanino

Če so vam všeč šopki špargljev, ki jih ovijemo v slanino in spečemo v pečici, na ponvi ali kar na žaru, boste zagotovo navdušeni tudi nad to prilogo. Najbolj priročne so daljše sorte, a tudi s krajšimi se boste lahko znašli, boste pa med različnimi vrstami, nekatere so namreč hitreje kuhane kot druge, morali prilagoditi čas peke.

Ker bi se stročji fižol v snopičih predolgo pekel, ga je pred tem priporočeno blanširati. Tako bomo ohranili tudi več barve, pospešili encime, da opravijo svoje delo, in se znebili morebitnih bakterij, kar bi lahko vplivalo na končen okus.

Zdaj pa k pripravi: Pečico prižgite na 200 stopinj, strožji fižol blanširajte in ohladite v vodi z ledom, pekač obložite s peki papirjem. Fižol prestavite na kuhinjsko servieto, da se osuši, nato pa ga pretresite v posodo in začinite z oljčnim oljem, soljo, česnom ter poprom. Iz njega naredite šopke po 7 (če so debelejši) do 10 strokov ter jih na sredini ovijte v slanino. Postavite na pekač in posujete z rjavim sladkorjem, ki se odlično ujame z okusom slanine.  Pecite približno 15 minut, odvisno od sorte fižola. Postrezite še tople.

Stročji fižol s slanino (Foto: Getty Images)

Iz pečice s parmezanom

Kaj je lažjega kot stročji fižol razporediti po namaščenem pekaču in ga bogato začiniti z oljčnim oljem, česnom, parmezanom, soljo in poprom? Pečemo ga približno 25 minut pri 220 stopinjah, nato pa postrežemo še toplega, posutega z nasekljanim peteršiljem, kot prilogo ali v solati. Čas peke je ponovno odvisen od sorte.

Z limonovim dresingom

Za ta preprosti trik za super lahko solato, narejeno v 15 minutah, nas je navdušil Jamie Oliver, ki pravi, da zeleni stroki dobesedno oživijo v družbi limonovega soka. Potrebujete limono, žlico oljčnega olja, sol, poper in 300 g narezanega stročjega fižola. V posodo, v kateri boste naredili solato, naribajte lupinico limone in iztisnite sok, dodajte sol ter poper po okusu. Dobro premešajte.

Fižol skuhajte do mehkega, odcedite in stresite v posodo, kjer imate pripravljeno limonovo polivko. Fižol naj bo še topel, zato da bo vase vsrkal okuse, saj bo tako solata bolj polnega okusa in potrebovali boste manjšo količino dresinga. Po potrebi dosolite ali dodajte še malo limone. Jed bo izgubila barvo, če jo boste naredili vnaprej, zato je najbolje, da jo pripravite tik pred postrežbo.

Pita iz listnatega testa s skuto, kranjsko klobaso in stročjim fižolom

Imenitna za predjed, prilogo, prigrizek ali lahko večerjo.


Odlična priloga: stročji fižol s paradižnikom

In z veliko česna.


Stročji fižol s krompirjem in ocvirki

Jed, ki je dovolj nasitna in hranilna, da si jo lahko pripravite kot samostojno jed. Stročji fižol s krompirjem in ocvirki je klasika v slovenski kuhinji.


Recept za stročji fižol s krompirjem, ki bo postal vaš najljubši

Krompir in stročji fižol sta preverjeno najboljša kombinacija okusov, ki si jih lahko poleti privoščimo v najbolj sveži izvedbi.


Stročji fižol v slanici

Zdaj je čas, da ga nekaj shranite tudi za pozneje. Odlično se bo obnesel v solatah, mineštrah in prilogah.

Stročji fižol z drobtinicami, mandlji in pinjolami

Preprosto in slastno iz zelenjave.



Stročji fižol s krompirjem po kmečko

Jed je najboljša pravkar skuhana.


Naslovna fotografija: Getty Images

Preberite tudi: 5 idej za recikliranje
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed