Najboljši poletni zajtrk: vaflji s karamelno breskvijo

Breskvica (lat. Prunus persica) je najbližja sorodnica mandljev, botanično pa je v sorodu tudi z vrtnicami, torej je iz družine rožnic.

Pišejo, da je v naše kraje priromala iz daljne Kitajske po svilni poti prek Perzije, stari Rimljani so jo ravno zato poimenovali kar perzijsko jabolko. Sadež je bil v pisnih virih omenjen menda že leta 79 našega štetja. Kitajska je danes še vedno največja pridelovalka, sledi ji Italija. Poznamo več kot 700 vrst breskev. Ja, tudi nektarina je samo breskev, ne pa križanec med breskvijo in jabolkom ali slivo, kot to mnogi ugibajo. Nektarina je menda lepo gladka zaradi razvojne genske okvare.

Zajtrk z veliko začetnico

Vaflji

  • 220 g mehke bele moke
  • 30 g koruzne moke
  • 80 g sladkorja
  • 250 ml pinjenca
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • ščepec mletega kardamoma
  • 60 ml sončničnega olja
  • 2 jajci

Karamelne breskve

  • 150 g sladkorja s semeni vaniljevega stroka
  • 4 breskve
  • 100 g masla
  • breskov liker
  • 2 dcl sladke smetane

Priprava

1. Vaflji: suhe sestavine med seboj dobro premešamo. Nato postopoma dodajamo pinjenec, olje in rumenjake. Z mešalnikom sestavine dobro premešamo.

2. Pripravimo še sneg iz beljakov in sladkorja ter ga narahlo umešamo v pripravljeno maso.

3. Vaflje pečemo v opekaču za vaflje in še tople obložimo z breskvami in stepeno sladko smetano.

4. Breskve: olupimo in narežemo na krhlje.

5. V ponvici stopimo maslo in dodamo sladkor. Ko se začne maslo peniti, dodamo narezane breskve in jih na hitro sotiramo.

6. Na koncu prilijemo še breskov liker, počakamo, da alkohol izpari, in postrežemo z vaflji.

Poizkusite še: Kultne jedi: hačapuri

Fotografija: undefined undefined/Getty Images

Recept: Saša Drobnič Škerjanec

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed