Najboljši triki, da bodo enolončnice vedno odlične

Mrzli dnevi kličejo po toplih obrokih in ni boljšega od zvrhanega lonca krepke enolončnice.

Kaj po kulinaričnih pravilih enolončnica sploh pomeni? No, že ime naznanja, da je skuhana v enem loncu, poleg tega pa gre navadno za mešanico mesa, ki ga počasi kuhamo v začinjeni tekočini v družbi zelenjave in stročnic. Vse sestavine morajo biti v loncu obvezno pod gladino. Pomembna pa je še bistvena razlika, po kateri se enolončnice razlikujejo od juhe. Pri slednjih je namreč pozornost usmerjena k tekočini. Mi se bomo danes torej osredotočili na enolončnice in preverili, kako pripraviti najboljše.

Najboljše meso za enolončnice

Naj najprej opozorimo, da so enolončnice seveda lahko kuhane tudi brez mesa in so kljub temu naravnost odličnega okusa. Če pa se odločate za mesno različico, je pomembno, kateri kos boste izbrali pri mesarju. Za razliko od juh v enolončnice ne dajemo kosti (razen pri piščančjem mesu, ki bo ostalo bolj sočno, če jih pustimo). Najbolj dobrodošli so deli, ki vsebujejo veliko kolagena, kot so goveje prsi ali pleče, svinjsko pleče, jagnječje pleče … Ta se bo namreč med procesom kuhanja spremenil v želatino in zgostil omako. Takšni kosi mesa so navadno trši, a se ob počasnem kuhanju zmehčajo.

Delo in dom: Preprost trik, kako se znebiti neprijetnega vonja v hladilniku

Izbira lonca

Verjeli ali ne, na končni rezultat ima izbira lonca velik vpliv. Najbolje je, da izberete litoželeznega, saj se v njem enolončnice precej bolj zgostijo. Poleg tega je njihova prednost tudi ta, da lahko izbirate med tem, ali boste čorbo pripravili na štedilniku ali v pečici.

Potrpežljivost je vredna zlata

Če si morate o pripravi enolončnic zapomniti le eno stvar, naj bo to pravilo potrpežljivosti. Dobra čorba nikoli ne more biti skuhana na hitro, se strinjajo prav vsi kulinarični navdušenci sveta. Seveda se lahko poslužite raznih bližnjic, kot je na primer uporaba ekonom lonca ali kakšnega drugega podobnega pripomočka. A na koncu bo po okusu in teksturi vedno zmagala tista enolončnica, ki se je kuhala dlje.

Ni nujno, da jih gostimo z moko

Ker si želimo, da so enolončnice goste, jih lahko gostimo na različne načine. Nekateri to storijo na francoski način, s praženjem moke na maščobi. Lahko pa uporabimo tudi paradižnikovo mezgo, stročnice ali krompir. Dolgotrajno kuhanje bo iz teh sestavin izvabilo škrob in tako zgostilo omako. In seveda še enkrat ponavljamo zgornji nasvet. Uporabite kose mesa z veliko kolagena.

Preberite še: To morate narediti, preden zelenjavo potisnete v pečico

Fotografija: ALLEKO/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana