Najboljši triki za odlično rdeče zelje

Martinovo je pred vrati.

Približuje se praznik vina oziroma martinovo, ko po običajih mizo poleg drugih dobrot obložimo s pečeno gosko ali drugo vrsto perutnine, mlinci in sladkim rdečim zeljem. Zraven navadno nalijemo tudi kakšen kozarec vina, ki mu je posvečen ta praznik. A gostje navadno hrani posvetijo več pozornosti in mi je bomo danes največ namenili rdečemu sladkemu zelju. To se namreč nadvse lepo ujame z mesom, predvsem s perutnino, in mlinci, pa tudi drugimi prilogami.

Priporočamo: VIDEO: Martinova gos z bogatim nadevom

Slovenci smo skozi zgodovino pojedli kar nekaj zelja, a navadno se na meniju znajde večinoma kislo ali pa v solati. Na martinovo pa pripravljamo dušeno rdeče zelje, ki mu lahko rečemo tudi sladko. Med pripravo rdečemu zelju namreč dodamo tudi malce sladkorja, ki nam ga pomaga karamelizirati in tako martinovi pojedini dodati značilen sladko slan okus.

Priprava zelja ne zahteva prav veliko časa, je pa dobro, da poznamo nekaj trikov, ki mu izboljšajo okus. Naj vam razkrijemo tiste, ki jih uporabljamo mi, spodaj pa dodajamo še nekaj receptov.

Jabolka namesto sladkorja

Zelju med dušenjem dodamo žlico ali dve sladkorja, da, kot smo že napisali, karamelizira. A če se v kuhinji izogibamo sladkorju, lahko tega zamenjamo za nekaj žlic naribanih jabolk. Ta so namreč prav tako sladka in bodo med dušenjem dodala odličen sladek okus, hkrati pa še malce svoje jabolčne arome, ki bo jed še izboljšala. Nekateri v zelje dodajo tudi oboje hkrati, a v tem primeru bodite pozorni na količine, saj zelja ne želimo preveč sladkati.

Balzamični kis

Tudi balzamični kis nam lahko pomaga doseči boljši okus našega dušenega zelja. Vinsko rdeča kisla tekočina, ki jo navadno uporabljamo za začinjanje solat, namreč vsebuje sladkor, prav tako pa bo skupaj s svojo kislino poskrbela, da bo okus uravnotežen. V lonec ga dodajte približno pet minut po tem, ko ste pričeli dušiti zelje. A previdno s količino, balzamični kis ima namreč močan okus.

Čebula?

Gre za dilemo, ki je verjetno ne bomo nikoli rešili. Se v dušeno zelje dodaja čebulo ali ne? Že res, da je čebula osnova za zelo veliko slovenskih jedi, prav tako jo pogosto uporabimo, ko dušimo posamezna živila. Ima namreč močno aromo in s praženjem iz nje izvabimo odličen okus, ki izboljša skoraj vsako slano jed. A pri dušenem zelju čebulo nekateri zagovarjajo, drugi pa se je izogibajo. Pravilnega odgovora ni, zato v tem primeru priporočamo, da naredite po svoje. Le ne uporabite je preveč, saj bo prevzela okus jedi.

Majhni kosi

Še ena stvar, pri kateri se slovenske gospodinje ne morejo zediniti, je velikost narezanih kosov zelja. Nekateri zelje namreč radi naribajo, drugi ga narežejo tako, da liste zvijejo in jih nato razrežejo na tanke kosce, spet tretji zelje režejo na kocke oziroma tako imenovane »flikice«. Najlažje bo, da za mehansko pripravo zelja uporabite ribežen. Le pazite na prste!

Da se boste lažje odločili, katere trike uporabiti, spodaj dodajamo še tri različne recepte za dušeno zelje, za vsak okus malce drugačnega.

Različica z jabolki in balzamičnim kisom

Sestavine

  • polovica glave rdečega zelja
  • 1 velika žlica masla
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 2 žlici rdečega balzamičnega kisa
  • 1 naribano ali na majhne kocke narezano jabolko
  • sol, poper po okusu

Priprava

1. Na maslu prepražimo zelje in ga dušimo 5 minut. Dodamo kis, sladkor, jabolka in premešamo. Pokrijemo s pokrovko in na zmernem ognju dušimo še 20 minut, dokler zelje ni popolnoma mehko. Solimo in popramo po občutku.

Različica s hruškami

Sestavine

  • polovica glave rdečega zelja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 zrela hruška
  • 1 žlica hruškove marmelade
  • kajenski poper, sol

Priprava

1. Zelje naribamo in prepražimo na oljčnem olju. Nato mu dodamo sladkor, naribano hruško in malo soli in kajenskega popra. Pokrijemo in dušimo na zmernem ognju. 5 minut pred koncem v zelje vmešamo žlico marmelade in še malce podušimo. Če se nam zdi zelje presladko, dodamo nekaj kapljic limonovega soka.

Različica s kumino in peteršiljem

Sestavine

  • polovica glave rdečega zelja
  • 3 žlice masla
  • pol rdeče čebule
  • 1 čajna žlička kumine
  • 2 dl jušne osnove
  • 2 vejici peteršilja
  • žlica limoninega soka
  • sol, poper

Priprava

Na maslu prepražimo sladkor, nato dodamo sesekljano čebulo. Dodamo zelje in kumino, sol ter poper ter počasi mešamo, da se sladka podlaga ne prismodi. Prilijemo jušno osnovo in pustimo, da se vse skupaj praži, dokler voda ne izpari. Nato zelje potresemo s sesekljanim peteršiljem, pokapljamo z limonovim sokom, premešamo ter postrežemo.

Pa veselo martinovo, vam želimo!

Preverite še: Piščanec: kako ga vedno pripraviti perfektno

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed