Najlepši bučni njoki, ki očarajo, še preden jih pokusite

Smo pripravljeni na vse odlične jedi, ki jih bomo to jesen pripravili iz buč?

Jesen je tudi uradno tukaj, mi pa že sestavljamo seznam jedi, ki pritičejo temu pisanemu letnemu času. Seveda ob tem ne moremo mimo buč, ki so s svojo oranžno barvo prave znanilke tega dela leta.

Listje na drevesih že počasi rumeni, v jesenske barve pa so odeti tudi že kulinarični profili na družbenih omrežjih. Kot smo že omenili, smo opazili kar nekaj oranžnih odtenkov, predvsem pa nas je prepričala ideja za prikupne njoke v obliki miniaturnih buč. Njihova priprava je sila preprosta, ko pa jih boste položili na krožnik, bodo nad njimi navdušeni prav vsi. Kaj pravite, jih poskusimo?

Obstaja kar nekaj različnih receptov, mi pa smo izbrali takšnega, za katerega ne potrebujemo krompirja, saj bodo tako njoki hitreje pripravljeni, mi pa si bomo lahko več časa vzeli za njihovo oblikovanje. Za peclje lahko uporabite klinčke, sončnična semena ali kaj drugega podobne oblike, kar vam pride pod roke na polici z začimbami.

Bučni njoki

  • 200 g bučnega pireja
  • 1 jajce
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici ribanega parmezana
  • 2 ščepca muškatnega oreščka
  • 200 g moke

Priprava

1. Na ogenj pristavimo srednje velik lonec z vodo, da zavre. Na kuhinjski pult postavimo pekač ali pladenj in ga obložimo s papirjem za peko.

2. V posodi zmešamo bučni pire in jajce. Dodamo parmezan, muškatni orešček, poper in sol ter premešamo. Primešamo moko in zgnetemo v kepo testa.

3. Po kuhinjskem pultu potresemo moko in s kepe zajamemo za žlico veliko kroglico testa. Oblikujemo jo v kepico ter položimo na pripravljen pekač. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo celega testa.

4. V kroglice nato z nožkom ali robom žlice oblikujemo črte, da njoki postanejo podobni majhnim bučkam. Dodamo še peclje, torej v njoke zapičimo klinčke ali bučna semena.

5. Bučke nato nežno stresemo v lonec z vrelo vodo in kuhamo 5 do 7 minut, da priplavajo na površje. Nato jih s cedilom poberemo iz vode, ter popražimo na maslu, ki ga obogatimo z nekaj žajbljevimi vejicami.

Preberite še: Osnovna formula za krhko testo, ki si jo preprosto zapomnimo

Fotografija: PS3000/Getty Images

Deloindom.si: Ste vedeli, da krompirja ne smete shranjevati poleg teh živil
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana