Namaz s praženimi lešniki in temno čokolado

… ali domača in zdrava različica nutelle. Priprava bo vzela približno urico dela, recept pa da dva lončka slastnega namaza. V njem ni mlečnih izdelkov in je primeren za vegane.

Sestavine

– 400 g lešnikov
– 100 g temne čokolade
– ščepec soli
– žlička vaniljeve paste
– 2 žlički agavovega sirupa

Priprava

1. Pečico segrejemo na 175 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Pekač obložimo s peki papirjem.

2. Lešnike stresemo na pekač in postavimo v ogreto pečico. Pečemo približno 15 minut in lešnike občasno pretresemo, da se zapečejo z vseh strani. Pečene stresemo v staro kuhinjsko krpo in jih temeljito povaljamo z rokami, da se kožica odlušči. Nato jih ohladimo.

3. Ohlajene stresemo v zmogljiv multipraktik ali blender in na nizki stopnji meljemo, dokler ne nastane gladko maslo. To lahko traja tudi več minut (midva sva potrebovala kak­šnih 10 minut). Vmes bo treba večkrat z lopatico postrgati lešnike s stranic mešalnika.

4. V tem času nadrobimo temno čokolado in jo stopimo nad vodno kopeljo.

5. Ko je lešnikovo maslo nared, dodamo še ščepec soli, žličko vaniljeve paste in stopljeno temno čokolado. Vse skupaj dobro premešamo.

6. Zdaj namaz pokusimo, in če mu manjka malo sladkobe, dodamo še 2 žlički agavovega sirupa.

Namig: Namaz hranimo v dobro zaprtem kozarčku do 3 tedne.

Fotografija in recept: Vibrant plate

Priporočamo: Kako pripraviti surovo piškotno testo, ki ga lahko pojeste
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed