Namig bralke: čebulne kocke, s katerimi prihranimo čas pri kuhanju večine jedi

Marcela Vieira/Getty Images

Priprava marsikaterega kosila se začne z rezanjem čebule. A tudi tu lahko uberemo bližnjico.

Rižota, bolonjska omaka, golaž, polnjene paprike, pražen krompir … Jedi, ki se začnejo s praženjem čebule, bi lahko naštevali v nedogled. Ravno cvrčanje na ponvi je navadno prvi korak do okusnega kosila. In če bi sešteli vse minute sekljanja in praženja, bi verjetno dobili kar lepo vsoto ur, če ne kar tednov. Morda celo mesecev? Pa ste se kdaj vprašali, ali je ta korak mogoče preskočiti? Misliti nam je dala naša bralka Jožica, ki nam je sporočila odličen trik, kako prihraniti čas pri tem opravilu. Moramo priznati, da se nam je zdel naravnost genialen, zato smo se seveda odločili, da ga podelimo tudi z vami. Ste že slišali za čebulne kocke?

Domislica iz zamrzovalnika

Kako se lotiti kosila, ne da bi najprej potočili kakšno solzo ob rezanju čebule? Treba je priznati, da brez nje jedi pač niso enako okusne, pa vendarle smo pri praženju lahko malce kampanjski. Jožica je svojo domislico opisala takole.

»Že leta to počnem. Na maščobi – sama uporabim domačo mast – prepražim precejšnjo količino sesekljane čebule, kilogram ali celo več. Potem jo zmiksam s paličnim mešalnikom, napolnim modele za led, zamrznem in kocke nato vakuumsko zapakiram v vrečko. Tako imam pol dela opravljenega, ko kuham jedi, pri katerih je čebula nepogrešljiva,« nas je poučila. Precej praktično, kajne? Število kock nato prilagodite posamezni jedi in številu jedcev, za katere jo pripravljate.

Praženje čebule tako opravite vsake toliko časa, nato pa kar lepo obdobje kuhate, ne da bi vam bilo treba v kuhinji točiti solze. Najbolje od vsega pa je seveda to, da vam pri okusih tu ni treba sklepati nobenih kompromisov.

Takšne in drugačne kocke, ki jedem dvignejo okus

Modelčki za pripravo ledu so res izjemno priročni. Na Odprti kuhinji smo vanje na primer že shranjevali zelišča, ki smo jih nabrali na vrtu in predhodno sesekljali. Prav tako vanje lahko zamrznemo vino in ga dodajamo omakam in rižotam, pa tudi domačo vegeto smo že pripravili na ta način. Sestavine za slednjo ravno zdaj zorijo na naših vrtovih. Odličen recept zanjo si tako lahko preberete tukaj, da bo »mokra« različica držala dlje, pa priporočamo, da jo namesto v kozarec shranite ravno v modelčke za led.

Preberite še: Kako naredimo domačo vegeto

Fotografija: Getty Images

Onaplus.si: To je razlog, zakaj bi morali večkrat uživati sveži hmelj, je zdravilen in okusen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana