VIDEO: Napake, ki jih počnete pri pripravi piščančjih prsi

Je tudi vaš piščančji file vedno suh in dolgočasnega okusa, da ga ne morete pojesti brez smetanove omake in drugih dodatkov?

V naši redni rubriki, ki nastaja z družbo BTC in njihovo blagovno znamko Okusni Bluz, skrbimo za namige pri pripravi vaših najljubših jedi. Tokrat smo se osredotočili na piščanca, ki je v loncih tako pogosto, da smo pravzaprav pozabili, kako ga pripraviti tako, da bo vrhunski. Zaradi želje po hitrih obrokih pogosto posežemo po piščančjih prsih, ki pa so hitro presuha in pustega okusa. Kaj delamo narobe?

File razrežete in potolčete

Kako radi piščančje prsi razrežete, da dobite tanke zrezke, nato pa dobro potolčete, kajne? To je najverjetneje največja napaka, ki se neprenehoma ponavlja v naših kuhinjah in s katero meso oropamo tako okusa, hranil kot sočnosti, opozarja kuhar Aljaž Zemljič. Pojasni, da prsi praviloma pripravljamo cele, tako da jih opečemo v vroči ponvi na vseh straneh, da zgornja plast karamelizira, pore pa se zaprejo, kar pomeni, da bo meso lažje ostalo sočno. Ker je to debelejši kos mesa, ga težje spečemo samo v ponvi, ne da bi ga presušili. Pomagamo si s kuhinjskim termometrom: piščančje meso je pečeno pri središčni temperaturi 74 ali 76 stopinj. Še preprosteje pa je, da rjavkasto opečene prsi prestavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj, za 8 minut.

Pozabljate na marinade

Prav tako ne smemo nikoli pozabiti na marinado, zaradi katere bo meso veliko bolj mehko in sočno. Manjše kose, kot je piščančji file, mariniramo vsaj pol ure do uro pred peko, večje pa dlje, najbolje kar čez noč. Osnova marinade sta olje in kislina, recimo citrusi, jabolčni kis, balzamični kis, mehča tudi med, nato pa še začimbe, kot so dimljena paprika, česen in dišavnice. Ideja: Zmešajte pinjenec, med, sol, poper, olje in dišavnice ter v tem okopajte piščančje kose, rezultat bo odličen. Podobno priporoča tudi Gordon Ramsay, ki piščanca pred cvrtjem prav tako marinira v pinjencu.

Priporočamo še: Napake pri kuhanju goveje juhe

Video in fotografije: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed