Odprta Kuhinja

Napotki znanih chefov za perfektno omleto

Fotografija: Irina Taskova/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Tokrat se bomo osredotočili na pripravo obroka, ki si ga največkrat privoščimo za zajtrk, v poletnih mesecih pa je lahko tudi odlično kosilo.


Omleto bi lahko označili za eno izmed najbolj praktičnih, hkrati pa izjemno hranljivih jedi, ki nam poteši lakoto ob najrazličnejših priložnostih v dnevu. Jajca vsebujejo ogromno beljakovin, hkrati pa so nevtralnega okusa in jih zato lahko raznoliko kombiniramo s sestavinami, ki na svojo priložnost čakajo v hladilniku. Da pa omleta ne bo le hiter zajtrk, temveč bo vredna tudi naziva kosila ali večerje, smo danes na kup zbrali nekaj nasvetov znanih chefov, kako jo še bolj mamljivo pripraviti. Ne, da bi za to potrebovali kaj več časa, se razume.
Ne spreglejte: Pozabite na goro pekačev: z enim pripomočkom do različnih velikosti biskvitov

Vsaka omleta posebej


Včasih omleto pripravljamo le zase, kdaj pa tudi za več oseb in v slednjih primerih velja upoštevati nasvet Marthe Stewart, ki opozarja, da za večjo količino omlet ni pametno uporabiti le več jajc. Če bo ponev preveč polna jajčne tekočine, končni rezultat namreč ne bo enak, zato velja vsako omleto pripraviti posebej. S tem bomo seveda imeli nekaj več dela, a bodo posamezni krožniki lepše uspeli. Martha svetuje tudi, da preden postrežemo jed, segrejemo krožnike, da bo omleta dlje časa ostala topla.

Pisane barve


V omleto lahko zavijemo najrazličnejšo zelenjavo, v zeleno pa lahko obarvamo tudi jajca sama, pravi Donal Skehan, irski kulinarični zvezdnik. To naredimo tako, da že v maso za zajtrk vmešamo špinačo. Irski chef jo pripravi kar v blenderju. Jajcem doda pest mladih lističev in tako krožnik naredi veliko bolj poseben. Piko na i v zeleni palačinki pa bodo naredili še dodatki kozjega sira, suhih paradižnikov, pinjol in avokada, ki jih dodate v ponev takrat, ko obrnete omleto.

Ribani sir za hrustljavost


Kombiniranje sira k omleti priporoča tudi Jamie Oliver. Za eno jed uporabi dve jajci, ju razžvrklja ter maso vlije na ponev. Ko se prične strjevati, vse skupaj potrese s skodelico ribanega sira. Nato vse skupaj obrne, da se sir stopi in s spodnje strani zlato zapeče. Rezultat bo omleta izjemno polnega okusa, ki jo nato lahko obogatimo še z najrazličnejšo svežo zelenjavo.

Češnjevi paradižniki in sveža zelišča


Pa Gordon Ramsay? Tudi on obožuje omlete. Njegova skrivna sestavina pa so mešana sveža zelišča. Najraje jih doda že v razžvrkljana jajca, lahko pa jih tudi potresete po vrhu končane jedi. Obožuje še dodatek češnjevih paradižnikov in sira, na ta način pa pripravi izjemno okusno in svežo omleto, ki jo boste oboževali tudi vi.

Orientalski pridih


Nigela Lawson pa to jajčno dobroto rada začini na orientalski način. Jajca obarva in popestri s kurkumo, kuminom, koriandrom ter obilico mlade čebule in česna. Izjemno aromatična poslastica je tako še bolj polna okusov in jo lahko brez zadržkov postrežemo kot glavno akterko za polno mizo gostov ali pa si jo privoščimo kot sobotni zajtrk na s soncem obsijanem vrtu.
Preberite še: Tedenski jedilnik: 5 preprostih kosil, ki jih boste radi večkrat naredili

Fotografija: Irina Taskova/Getty Images
Povzeto po: Missgastro
Datum Objave: 16.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

omletachefi

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.