Nedeljska sladica: kremšnite s to sestavino vas bodo očarale

Poigrali smo se s kultno sladico in ji dodali – bučo!

Predrzno? Za nekatere že, a ko boste pokusili, boste najverjetneje ugotovili, da s kremnimi rezinami še premalo eksperimentiramo.

Moji namigi, za katere menim, da bodo koristili tudi vam?

1. Listnato testo kupim kar pečeno, saj je idealno pripravljeno, ostane hrustljavo, lepo se reže in takoj prihranim en korak pri delu. Če ga spečete sami, poskrbite, da ga malo bolj zapečete, sicer bo razmočeno, žvečljivo in se bo pod kremo vleklo kot čigumi. Uporabim ga le za spodnjo plast, saj si zgornjo vedno odmaknem in jo prepustim možu. Nekako se mi zdi odveč, vi pa jo kar pogumno dodajte, če vam je tako ljubše.

2. Navdušena sem nad pekačem 26 x 26 cm, saj je to popolna velikost za družino. Narezali boste 9 ravno prav velikih rezin. Pri vsakem, ne glede na velikost, pa je pomembno, da ima snemljiv obod. Tako boste kose z lahkoto narezali in jih tudi prestavili na krožnik.

3. Ne potrebujete dodatne pomoči za stepanje beljakov. To naredite najprej, a poskrbite, da bodo čvrsti, tako da proti koncu stepanja dodate malo sladkorja in limonovega soka.

4. Lonec, v katerem kuham kremo, je visok, saj med mešanjem malo prši naokoli. Rumene kapljice na belih ploščicah se hitro zasušijo in zoprno jih je čistiti.

5. Čeprav mnogi zatrjujejo, da kremo vlivamo v beljake, raje naredim obratno in beljake vtepem v kremo. Nisem opazila razlike pri teksturi, ravno tako je penasta, sem pa hkrati bolj mirna glede beljakov, saj je pri surovih vedno potrebna previdnost, tako pa jih bolj toplotno obdelamo kot v prvem primeru.

6. Izbira buče? Pri meni je bila kar hokaido, še bolj priporočam maslenko ali muškatno. Za prvič vam svetujem 200 g pireja, brez zadržkov pa lahko dodate tudi 300 g, da bodo rezine še malo bolj oranžne. Tega jesenskega plodu ne boste zaznali, saj se v sladkih receptih razgubi, sladica pa ima globlji okus in je bolj kremasta.

7. Za še bogatejši okus in kremasto teksturo del mleka nadomestim s sladko smetano. Za še več jesenskega priokusa pa namig: mleku med segrevanjem dodajte cimetovo palčko, kurkumo in kardamom, ki bodo z vaniljo v pudingu tvorili okus po priljubljeni začimbi »pumpkin spice«.

Kremšnite so sladica, s katero lahko pogumno eksperimentiramo.

Bučne kremšnite

  • že pečeno listnato testo
  • 200 g očiščene in olupljene buče
  • 6 zelo svežih jajc
  • 200 g sladkorja
  • žlica limonovega soka
  • 850 ml mleka
  • 150 ml sladke smetane
  • 160 g ostre moke
  • 50 g praška za vaniljev puding z burbonsko vaniljo
  • 3 zamaški ruma

Čokoladni obliv

  • 100 g temne čokolade
  • 150 ml + 250 ml sladke smetane za stepanje

Priprava

1. Bučo skuhamo v čisto malo vode. Že za prst bo dovolj. Ko je mehka, jo odcedimo in zmeljemo v pire.

2. Listnato testo obrežemo na širino pekača in ga položimo na dno.

3. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake čvrsto stepemo. Proti koncu stepanja jim dodamo 2 žlici sladkorja (od skupne količine) in žlico limonovega soka, da postanejo zares čvrsti.

4. Mleko in sladko smetano prelijemo v velik lonec, odvzamemo pri­bližno 300 ml, drugo segrejemo do vrelišča.

5. Rumenjake penasto stepemo s preostalim sladkorjem. V drugi posodici gladko zmešamo prašek za puding in ostro moko s 300 ml hladnega mleka, bučnim pirejem in rumom ter v curku med mešanjem z mešalnikom dodamo k rumenjakom.

6. Mleko umaknemo z ognja in mu med stalnim mešanjem prilivamo rumenjakovo-bučno zmes. Nato postavimo nazaj na ogenj in kuhamo toliko časa, da se zgosti. Neprestano mešamo, mešalnik naj bo na nižji hitrosti.

7. Beljake v dveh ali treh delih takoj ročno vtepemo v vročo kremo. Pazimo, da ves čas mešamo v isto smer in metlico privzdigujemo od dna posode proti vrhu.

8. Zmes prelijemo v pekač in na dotik prekrijemo s prozorno folijo. Počakamo, da se malo ohladi, nato vse skupaj prestavimo v hladilnik za vsaj tri ure.

9. Naredimo čokoladni ganache: 150 ml smetane segrejemo do vrelišča in jo prelijemo čez čokoladne kapljice ali dobro nasekljano čokoladno tablico. Počakamo minuto, nato premešamo, da dobimo gladek čokoladni obliv. Prelijemo ga čez popolnoma ohlajeno kremo.

10. S tankim nožkom se sprehodimo ob obodu pekača, da se sladica lepo odlepi, obod odpremo in odmaknemo. Narežemo na enakomerne kose.

11. Stepemo preostalih 250 ml sladke smetane. Lahko tudi več, če obožujete večjo količino na kremnih rezinah. V kupčkih jo nabrizgamo na vsak košček in ponudimo na ličnih krožnikih.

Priporočamo še: Zrolani čupavci, ki se kar topijo v ustih
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed