Gratiniran stisnjen makov zavitek z jabolki

Zavitki so že tradicionalno na mizi skoraj vsak vikend, posebno jeseni in pozimi. Ta recept je prispevala Urška Fartelj, najbolj priljubljena kulinarična blogerka pri nas.

Tokrat smo poklepetali z Urško Fartelj, ki ustvarja blog 220 stopinj poševno in ki je pred kratkim izdala svojo drugo kuharsko knjigo. Makov zavitek je enkraten recept, ki se skriva v njeni novi uspešnici, Urškina zgodba te jedi pa kar vabi, da posladek postavimo na mizo še ta vikend: »Zavitki, ki to niso, četudi so zviti, ker so gratinirani kot palačinka in v pekač položeni kot burek. Pa naj bodo stisnjeni zavitki, ker čeprav so v pekač natlačeni kot sardele v konzervi, so po obliki še najbolj podobni zavitkom. V njih so končala pozabljena jabolka, ki sem jih nabrala v neki zaraščeni jami in je človek pozabil nanje, ker niso lepa, ker so drobna, zdelana in divja. Ampak ko jih pokusiš, imajo pravo sladkobo, kislino, vonj in sočnost, da špricne in ti teče sok ob kotičkih ust, ko ugrizneš vanje. Najboljša! Tukaj sta še mak in malce kisle smetane. Domači mak. Veste, kakšen okus ima mak, takoj ko odpreš makovo glavico? Noro. Nekaj posebnega. Pa kako diši! In ko tak mak zmelješ doma v mlinčku, je to čisti razvrat. Za gurmana seveda. Moja stara mama je še pred kratkim mak »pala« v možnarju. Pa da si ne boste mislili, da nimam možnarja. Seveda ga imam! Sem ga dobila od stare mame. Ali ga znam uporabljati, je druga pesem. Skoraj obljubim, da se bom enkrat naučila.«

Sestavine

Za pekač velikosti 30 × 23 cm.

  • jabolka
  • 500 g domačega vlečenega testa, to je 5 velikih listov
  • 100 g masla
  • 150–200 g mletega maka
  • žlica sladkorja v prahu
  • 250–300 g kisle smetane

Priprava

1. Maslo stopimo.

2. Kisli smetani dodamo sladkor in jo z vilicami raztepemo, da postane skoraj tekoča.

3. Liste vlečenega testa razpolovimo, da jih dobimo 10. Premažemo jih s stopljenim maslom in posujemo z makom. Na mak naribamo jabolka. Ne preveč, recimo eno manjše jabolko na list testa. Pokapamo s kislo smetano (nekaj je prihranimo za premaz) in testo zavijemo po dolžini.

4. Zavitke položimo tesno drug ob drugega v pomaščen pekač. S prihranjeno kislo smetano jih na debelo premažemo. Stisnjene zavitke pečemo pri 180 stopinjah eno uro z zgornjim in spodnjim ogrevanjem.

5. Pečene pokrijemo s krpo in pustimo, da se malce ohladijo. Po želji jih posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na 2 cm široke rezine.

Nasvet: Namesto jabolk lahko uporabimo hruške, kutine.

Fotografija iz knjige 220 stopinj poševno: Preprosto in sveže vse leto

Priporočamo še: Jabolčne sladice: 25 najbolj priljubljenih receptov
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana