Hitra čokoladna torta brez moke z malinami

Hitro narejena poslastica, katere glavni adut je to, da se v ustih topi še bolj kot čokolada.

Med tortami, ki jih rada pečem, je ta moja najljubša. Prekaša jo le tista, s katero me mama razveseli za rojstni dan. Pri­pravljam jo že kakšnih deset let, odkar je mojo polico s kuharskimi knjigami obogatila še ena s potepanja po Italiji. Najprej sem sicer pomislila, da gre za napako v recepturi, saj med sestavinami nisem našla ničesar, kar bi torti pomagalo, da razvije telo. K sreči sem tvegala in odkrila pravo zadovoljstvo. A ker menim, da je vse lahko še malo boljše, je v tem dolgem obdobju od prvotnega recepta ostala le osnovna ideja, ki pa sem jo še poenostavila in količine prilagodila po svoje.

To je sladica, ki ne pozna letnega časa, saj se lahko z majhnim dodatkom popolnoma prilagodi sezoni. V hladnih dneh je krasna s ščepom čilija ali aromatizirana s kavo. Tudi brez vsega je popolna. Ker zdaj cvetijo vrtnice in zori jagodičevje, kar se oboje čudovito ujame z okusom čokolade, vam jo predstavljam v tej poletni različici.
In da ne pozabim – nikar naj vas ne zanese, da bi na to na pogled skromno tortico dodali kakšno masleno, jajčno ali drugo težko kremo, saj bo vse skupaj po­stalo preveč zagatno in neizrazito. Dobra stara stepena smetana je tista, ki vsak čokoladni grižljaj naredi še slajši. No, kakšen grški jogurt se bo v toplih dneh prav tako dobro obnesel.

Torto okrasimo z vrtnicami z vrta.


Čokoladna torta brez moke

Za tortni model premera 24 cm.

  • 250 g temne čokolade
  • 100 g masla
  • 4 jajca
  • 2 žlici sladkorja
  • žlica rožne vode

Dekoracija

  • 200 ml sladke smetane za stepanje
  • žlička rožne vode
  • maline
  • cvetovi vrtnic

Priprava

1. Dno tortnega modela obložimo s papirjem za peko, obod namažemo z maslom.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj.

3. Nad vodno kopeljo stopimo maslo in čokolado.

4. Jajca in sladkor stepamo 7 minut na visoki hitrosti, da se količina potroji in nastane puhasta bleda pena. Proti koncu stepanja dodamo še rožno vodo.

5. Naprej mešamo na roke: stopljeno čokoladno maso v treh delih nežno vmešamo v jajčno peno. Zakaj tako? Če bi vso dodali naenkrat, bi ubili preveč zračnih mehurčkov. Prav tako je ključnega pomena, da mešamo vedno v isto smer.

6. Zmes vlijemo v pripravljen pekač in potisnemo v pečico. Pečemo približno 25 minut oziroma tako dolgo, da iz biskvita potegnemo suh zobotrebec.

7. Pečeno torto pustimo nekaj minut v modelu, da sama odstopi od oboda, tega nato odstranimo in jo obrnemo na servirni krožnik. Odlepimo dno in papir za peko.

8. Smetano čvrsto stepemo kot običajno, le proti koncu vihtenja metlic ji dodamo žličko rožne vode.

9. Na ohlajeno torto razporedimo smetano, maline in okrasimo s cvetovi vrtnic.

Namig: Če torte ne boste takoj zmazali, priporočam, da jo shranite v hladilnik, a jo pred postrežbo postavite na sobno temperaturo vsaj pol ure prej, sicer ne bo tako topljiva in mehka, tudi ne tako okusna. S smetano in drugim jo obložite šele, preden jo boste ponudili.
Priporočamo še: Nedeljska sladica: osvežilni limonov kolač z makom in timijanom

Fotografije: Mateja Delakorda

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana