Nedeljska sladica: Mini pavlove

Sladka radost, brez katere ni poletja. Tokrat s ščepcem kardamoma, sočnostjo maceriranih breskev in kontrastnim odtenkom borovnic.

Sestavine

  • 180 g beljakov
  • 165 g sladkorja za peko peciva (super fine sugar)
  • žlička alkoholnega kisa
  • 2 žlički škroba
  • 1/4 žličke mletega kardamoma
    Nadev
  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 2 breskvi
  • šilce džina
  • 1/4 žličke mletega kardamoma
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • borovnice

Priprava

1. Pečico vključimo na 140 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko. Pod papir kanemo malce olja, da se ne bo premikal.

2. Beljake stepamo tako dolgo, da se belo spenijo, a še niso čvrsto stepeni. Stepamo na nižji srednji hitrosti (4 od 10).

3. Nato prestavimo na srednjo hitrost (5 od 10) in začnemo dodajati sladkor. Žlico po žlico.

4. Ko primešamo ves sladkor, stepamo še približno 10 minut do čvrstih vrhov.

5. Dodamo kardamom in škrob, ki smo ga zmešali s kisom. Vse skupaj ročno vmešamo.

6. Na pekač s papirjem naredimo 6 kupčkov, za vsakega porabimo 2 žlici snega. Nalagamo jih dovolj narazen, saj se med peko lahko malce razlezejo. Oblikujemo jih kar z žličko in na sredini naredimo vdolbinico za smetano in sadje.

7. Pekač potisnemo v pečico na spodnjo rešetko in temperaturo znižamo na 120 stopinj.

8. Pečemo 100 minut, nato pečico ugasnemo. Pavlove naj se ohladijo v zaprti pečici, kar bo trajalo približno 3 ure.

9. Pripravimo nadev: breskve narežemo in jih skupaj z borovnicami posujemo s sladkorjem in kardamomom ter polijemo z džinom. Premešamo in pustimo, da se sadje macerira vsaj 30 minut. Tekočino, ki nastane, prelijemo v lonček in pokuhamo na majhnem ognju, da nastane sirup.

10. Smetano stepemo do mehkih vrhov. Nadevamo jo na beljakova krilca in obložimo z breskvami in borovnicami ter pokapamo s sirupom.

Namig: Če pavlov ne bomo nadevali in postregli takoj, ko se ohladijo, jih moramo nepredušno zapreti, da se ne zmehčajo. Hrustljave bodo še približno en dan. Posodo, v katero jih boste pospravili, obložite s papirjem za peko in jih zložite drugo poleg druge. Čim manj naj se dotikajo, saj se bodo ob minimalni vlagi sprijele.
Preberite še: Nedeljska sladica: Zdrobovo pecivo z breskvami

Fotografija: Mateja Delakorda

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed