Nedeljska sladica: Nevidni jabolčni kolač, ki je še boljši od štrudlja

Smešno preprosta in noro okusna jed, ki navdušuje po vsem svetu. Zakaj pravimo, da je nevidna?

Izjemno priljubljen posladek, ki ga najdemo pod imenom gâteau invisible aux pommes, torej nevidni jabolčni kolač, me na prvi pogled spomni na slasten gratiniran francoski krompir, v katerem se skriva nešteto tankih lističev tega gomolja. Tudi filozofija podobna, le da so zvezda jedi jabolka, ki se med peko skoraj porazgubijo v mešanici jajc, mleka, sladkorja in čisto malo moke. Trdijo, da je to tudi razlog za ime te sladke domislice. No, jaz pravim, da je neviden zato, ker izpuhti takoj, ko ga ponudimo.

Ker je januar, ko se vsi izogibamo zahtevnim visoko kaloričnim sladicam, sem to jed, ki je sestavljena iz približno 70 odstotkov sadja, še otesala. Jajca sem nadomestila z bananami, ki so bile za povrhu tako zrele in zato sladke, da sem se izognila še sladkorju. Dodala pa sem malo nasekljanih oreščkov in suhega sadja ter vse skupaj posula z mandljevimi lističi.

Za lažjo predstavo: ta kolač v klasični izvedbi po okusu spomni na jabolčni zavitek, a je marsikomu še bolj všeč.

Nevidni jabolčni kolač

  • 1 kg jabolk
  • 180 g zrelih banan (ali 2 veliki jajci)
  • 100 g mleka
  • 70 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • 30 g stopljenega masla
  • žlička cimeta
  • 4 žlice mešanih oreščkov in suhega sadja (»študentska hrana«), ki smo jih prej namočili v rum

Dodatno

  • mandljevi lističi za okras

Priprava

1. Dno pekača obložimo s papirjem za peko, obod namastimo. Pečico vklju­čimo na 190 stopinj. Študentsko hrano grobo nasekljamo.

2. Jabolka olupimo, prerežemo na pol in odstranimo peščišče. Vsako polovico narežemo na tanke lističe, debeline približno 2 mm. Če bodo debelejši, bodo plasti bolj vidne in pravilne. Naredite, kot vam je ljubše. Najlažje je, če uporabimo kar mandolino.

3. Banano in mleko zmešamo s paličnim mešalnikom. Nato ročno vmešamo moko s pecilnim, nazadnje še vse druge sestavine. Zmes prelijemo čez jabolka in nežno premešamo.

4. Vse skupaj razporedimo po pekaču, malo potlačimo z rokami, posujemo z mandljevimi lističi in pečemo 45–50 minut.

5. Kolač vzamemo iz pečice in počakamo 10 minut. Nato ga z nožem ločimo od oboda. Tega razpremo in sladico prestavimo na servirni krož­nik. Ponudimo toplo ali ohlajeno.

Namig: Kosu nevidne torte se izjemno poda vaniljeva ali karamelna omaka, sladka smetana ali kepica sladoleda.
Priporočamo še: Nedeljska sladica: marmorni kolač donavski valovi
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed