Oreo potičke, ki navdušijo

Pomanjšane in z modernim okusom so popolna sladica za v roko. Ob njih lahko nedeljsko popoldne uživamo kjerkoli: na vrtu, v gorah, ob jezeru ali preprosto kar na kavču.

Zares so ljubke in elegantne, zato vsakomur, ki ceni estetiko v kulinariki, teknejo še bolj od klasike. Prav te se pri mini izvedbi otepam tudi pri nadevu. Poleg okusa oreo mi je zelo všeč še rum-punč, figa s čokolado, malim pehtrankam pa dodam maskarpone in veliko limonove lupinice. Najboljše so prvi in drugi dan, sicer pa priporočam, da jih pospravite v zamrzovalnik in odtalite po potrebi. Še bolj bodo sočne. Oh, in kako so pogrete v pečici čudovite za zajtrk namesto francoskega rogljička. Ko razmišljam o tem prizoru, se vsakič znova vprašam, zakaj naši hotelirji in gostinci ob kavici raje ne ponujajo teh enkratnih miniaturic namesto ponaredkov iz listnatega testa.

Priporočamo še: TOP 7 sladic s pehtranom, ki jih lahko naredite za veliko noč

Mini potičke premorejo prav vse, kar odlikuje velike, a je vanje vložene še več potrpežljivosti in spretnosti. Je pa zato okoli mize toliko več radosti in navdušenja.

Za približno 16 kosov. Pripravljeno v silikonskih modelčkih za mini potičke, ki imajo premer 7 cm.

Oreo potičke

Kvašeno testo

  • 260–270 g gladke moke
  • 125 ml mlačnega mleka
  • 15 g svežega kvasa
  • 25 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 razžvrkljano jajce
  • 1/4 žličke soli
  • 20 g raztopljenega masla
  • žlica ruma
  • lupinica polovice bio limone

Nadev

  • 250 g sira maskarpone
  • 1 jajce
  • 150 g piškotov oreo
  • 5 g temnega kakava

Obliv

  • 100 g temne čokolade
  • 20 g olja
  • 2 zmleta piškota oreo

Priprava

1. Moko stresemo v posodo kuhinjskega robota. Naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor in malce mleka (od teh 125 ml, s katerimi bomo zgnetli testo). Pomešamo in kvasec potresemo z moko. Počakamo, da naraste, približno 15 minut.

2. Dodamo preostanek mleka in vse druge sestavine za testo. Gnetemo približno 15 minut na nižji hitrosti (najprej nekaj minut na 2 od 10, nato na 3 od 10), da postane testo prožno, svetleče in gladko ter se ne oprijemlje posode.

3. Testo oblikujemo v kroglo, pokrijemo s plastično folijo in počakamo, da dvojno naraste.

4. Medtem pripravimo nadev: preprosto zmešamo vse sestavine, kar z vilicami.

5. Pečico vključimo na 180 stopinj.

6. Na delovno površino razpotegnemo prt in ga rahlo pomokamo. Vzhajano testo razvaljamo zelo na tanko (do slabih 2 mm). Krajša stranica naj ima najmanj 36 cm. Pravokotnik, ki ga z daljšo stranico obrnemo k sebi, razrežemo na 4 trakove, široke približno 9 cm.

7. Vsak trak do dveh tretjin enakomerno namažemo z nadevom in tesno zvijemo v štrukelj. S prsti tesno zatisnemo šiv.

8. Dolgim zvitkom odrežemo končke, nato pa jih razrežemo na manjše zvitke z dolžino 14 cm. Vsakega ovijemo v svitek in s prsti stisnemo testo, kjer se konca stikata.

9. Svitke preložimo v modelčke za peko, jih malce potlačimo in gosto prebodemo z zobotrebcem. Vzhajajo naj še 20 minut. Še enkrat prebodemo in postavimo v pečico za 20–25 minut.

10. Odrezke in ostanke lahko zložimo skupaj in jih prav tako spečemo.

11. Čokolado in olje raztopimo nad paro in oblijemo potičke. Posujemo jih še s piškotnimi drobtinami in pred postrežbo po želji okrasimo s cvetjem.

Namig: Ta sladica se bo najlepše zapekla v kovinskih modelčkih, tako da če se odpravljate v nabavo, raje izberite te kot silikonske.
Na Deloindom.si preberite: 6 idej za simpatične velikonočne pogrinjke
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed