Oreo potičke, ki navdušijo

Pomanjšane in z modernim okusom so popolna sladica za v roko. Ob njih lahko nedeljsko popoldne uživamo kjerkoli: na vrtu, v gorah, ob jezeru ali preprosto kar na kavču.

Zares so ljubke in elegantne, zato vsakomur, ki ceni estetiko v kulinariki, teknejo še bolj od klasike. Prav te se pri mini izvedbi otepam tudi pri nadevu. Poleg okusa oreo mi je zelo všeč še rum-punč, figa s čokolado, malim pehtrankam pa dodam maskarpone in veliko limonove lupinice. Najboljše so prvi in drugi dan, sicer pa priporočam, da jih pospravite v zamrzovalnik in odtalite po potrebi. Še bolj bodo sočne. Oh, in kako so pogrete v pečici čudovite za zajtrk namesto francoskega rogljička. Ko razmišljam o tem prizoru, se vsakič znova vprašam, zakaj naši hotelirji in gostinci ob kavici raje ne ponujajo teh enkratnih miniaturic namesto ponaredkov iz listnatega testa.

Priporočamo še: TOP 7 sladic s pehtranom, ki jih lahko naredite za veliko noč

Mini potičke premorejo prav vse, kar odlikuje velike, a je vanje vložene še več potrpežljivosti in spretnosti. Je pa zato okoli mize toliko več radosti in navdušenja.

Za približno 16 kosov. Pripravljeno v silikonskih modelčkih za mini potičke, ki imajo premer 7 cm.

Oreo potičke

Kvašeno testo

  • 260–270 g gladke moke
  • 125 ml mlačnega mleka
  • 15 g svežega kvasa
  • 25 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 razžvrkljano jajce
  • 1/4 žličke soli
  • 20 g raztopljenega masla
  • žlica ruma
  • lupinica polovice bio limone

Nadev

  • 250 g sira maskarpone
  • 1 jajce
  • 150 g piškotov oreo
  • 5 g temnega kakava

Obliv

  • 100 g temne čokolade
  • 20 g olja
  • 2 zmleta piškota oreo

Priprava

1. Moko stresemo v posodo kuhinjskega robota. Naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor in malce mleka (od teh 125 ml, s katerimi bomo zgnetli testo). Pomešamo in kvasec potresemo z moko. Počakamo, da naraste, približno 15 minut.

2. Dodamo preostanek mleka in vse druge sestavine za testo. Gnetemo približno 15 minut na nižji hitrosti (najprej nekaj minut na 2 od 10, nato na 3 od 10), da postane testo prožno, svetleče in gladko ter se ne oprijemlje posode.

3. Testo oblikujemo v kroglo, pokrijemo s plastično folijo in počakamo, da dvojno naraste.

4. Medtem pripravimo nadev: preprosto zmešamo vse sestavine, kar z vilicami.

5. Pečico vključimo na 180 stopinj.

6. Na delovno površino razpotegnemo prt in ga rahlo pomokamo. Vzhajano testo razvaljamo zelo na tanko (do slabih 2 mm). Krajša stranica naj ima najmanj 36 cm. Pravokotnik, ki ga z daljšo stranico obrnemo k sebi, razrežemo na 4 trakove, široke približno 9 cm.

7. Vsak trak do dveh tretjin enakomerno namažemo z nadevom in tesno zvijemo v štrukelj. S prsti tesno zatisnemo šiv.

8. Dolgim zvitkom odrežemo končke, nato pa jih razrežemo na manjše zvitke z dolžino 14 cm. Vsakega ovijemo v svitek in s prsti stisnemo testo, kjer se konca stikata.

9. Svitke preložimo v modelčke za peko, jih malce potlačimo in gosto prebodemo z zobotrebcem. Vzhajajo naj še 20 minut. Še enkrat prebodemo in postavimo v pečico za 20–25 minut.

10. Odrezke in ostanke lahko zložimo skupaj in jih prav tako spečemo.

11. Čokolado in olje raztopimo nad paro in oblijemo potičke. Posujemo jih še s piškotnimi drobtinami in pred postrežbo po želji okrasimo s cvetjem.

Namig: Ta sladica se bo najlepše zapekla v kovinskih modelčkih, tako da če se odpravljate v nabavo, raje izberite te kot silikonske.
Na Deloindom.si preberite: 6 idej za simpatične velikonočne pogrinjke
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana