Nedeljska sladica: puhaste miške s pomarančo in pinjolami
Odpri galerijo
A+ A-
Tudi vam postaja dolgčas in komaj čakate naslednji kulinarično obarvan praznik? Saj veste, to je pust, ki bo letos 1. marca. Do preganjanja zime nas torej loči še kar nekaj dni, a tako dolgo res ne bomo zdržali, kajne?
Miške s kandirano pomarančo in pinjolami
- 100 g kandirane pomaranče
- 25 ml džina
- 250 g gladke moke
- 250 g ostre moke
- 250 ml mlačnega mleka
- 42 g svežega kvasa
- 1 jajce + rumenjak, razžvrkljamo
- 50 g sladkorja
- pol žličke soli
- 40 g raztopljenega masla
- 100 g pinjol
Priprava
1. Koščke kandirane pomaranče namočimo v džin.
2. Moko stresemo v posodo kuhinjskega robota. Naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor in malce mleka (od teh 250 ml, s katerimi bomo zgnetli testo). Pomešamo in kvasec potresemo z moko. Počakamo, da naraste, približno 15 minut.
3. Dodamo preostanek mleka, vse druge sestavine za testo ter džin, ki ga iztisnemo iz kandirane pomaranče. Gnetemo približno 10 minut na nižji hitrosti (najprej nekaj minut na 2 od 10, nato na 3 od 10), da postane testo prožno, svetleče in gladko ter se ne oprijemlje posode.
4. Delovno površino rahlo pomokamo in testo oblikujemo v kroglo. Vrnemo ga v posodo, pokrijemo s plastično ali povoskano folijo in počakamo, da dvojno naraste.
5. Vzhajano testo spet prestavimo na delovno površino, ga malo raztegnemo in posujemo z odcejeno kandirano pomarančo in pinjolami, ter pregnetemo, da se dodatka enakomerno razporedita po njem. Razdelimo ga na pol in nato eno polovico na približno 30 koščkov, ki jih oblikujemo v kroglice. Odlagamo jih na pomokan pladenj ali desko. Pokrijemo jih in počakamo kakšne pol ure, da dvojno narastejo. Ponovimo še z drugo polovico testa.
6. Električno ponev (picapan) napolnimo z oljem (za dva debela prsta) in vključimo na 3 (torej na srednjo jakost). Sicer velja, da cvremo na 165 stopinjah, kar lahko, če nimamo termometra, preprosto preverimo tudi z ročajem lesene kuhalnice. Potopimo ga v vroče olje, in ko okoli njega zabrbotajo nežni mehurčki, je olje nared. Tako temperaturo preverjamo tudi med cvrtjem in prilagajamo moč ognja.
7. Ko lučka ugasne, je temperatura prava, da začnemo cvreti. Kroglice v olje odlagamo v smeri proč od sebe, da se ne opečemo. Pokrijemo s pokrovom in počakamo 2 minuti, nato pokrov odmaknemo, miške obrnemo in jih cvremo še 2 minuti. Odlagamo jih na papirnate serviete, ki vpijejo odvečno maščobo.
8. Posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo še tople.
Namig: Tako pripravljene miške bodo še boljše, če bomo ob njih ponudili pomarančno marmelado ali stepeno rikoto s sladkorjem.
Priporočamo še: Nedeljska sladica: Nevidni jabolčni kolač, ki je še boljši od štrudlja
Datum Objave: 28.1.2022 ob 08:01