
Kaj je bolj pomladnega od zvitega puhastega biskvita, ki v sebi skriva eno najboljših kombinacij.
Na najbolj sladke domače jagode bo treba še malce počakati, zato sem razmišljala, kako tistim iz trgovine vdahniti več življenja. Posute s sladkorjem in za pol ure potisnjene v pečico postanejo mehke, dišeče, bogatejšega okusa in naravnost omamne. Tukaj pa je tudi skrivna začimba, ki vse skupaj še izboljša. Nanjo sem se spomnila zaradi lanske obsesije s kuhanjem po Ottolenghiju – prav zaradi njega sem omarico obogatila s prenekatero bombico okusa, tudi to, ki se fantastično poda jagodam. To je sumak, prahec iz posušenih in zdrobljenih jagod octovca. Je kiselkastega in svežega okusa, rastlina pa uspeva tudi pri nas, znana je kot rhus. Pravzaprav je ta temno rdeči dodatek nekaj, kar uravnoteži in poudari jed – tako kot sol povzdigne čokoladno aromo ali limona okrepi dolgočasen bučni pire.
Rulada s pečenimi jagodami
Biskvit
- 6 beljakov
- 240 g sladkorja
- 6 rumenjakov
- 6 žlic vode
- 200 g namenske moke za pecivo
- zavitek pecilnega praška
- ščepec soli
Pečene jagode
- 500 g jagod
- žlica sladkorja
- žlička sumaka
- šopek pehtrana po želji
Krema
- 3 lističi želatine
- 300 ml sladke smetane
- 250 g sira maskarpone
- sirup pečenih jagod
Sladkorni obliv
- 3 žlice sirupa pečenih jagod
- sladkor v prahu
- limonov sok po potrebi
- Za dekor in postrežbo
- 300 g svežih jagod
Priprava
1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.
2. Beljake čvrsto stepemo s sladkorjem. Med mešanjem pri najmanjši hitrosti dodamo rumenjake z vodo in enakomerno umešamo.
3. Zdaj ročno primešamo še mešanico moke, soli in pecilnega praška.
4. Prelijemo v pekač, enakomerno razporedimo po vsej površini in pečemo 17 minut.
5. Pečen biskvit previdno obrnemo na nov papir za peko, odstranimo prejšnjega in vse skupaj zvijemo v rulado po krajši stranici. Počakamo, da se ohladi.
6. Pečico preklopimo na 200 stopinj.
7. Jagode operemo, prerežemo na pol in stresemo v manjši pekač. Posujemo jih s sladkorjem, sumakom in po želji začinimo še z osmukanim šopkom pehtrana. Potisnemo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut. Vmes premešamo. Ko so mehke in plavajo v bogato rdečem sirupu, jih postavimo na pult in pustimo, da se vse skupaj ohladi. Pehtran odstranimo, sirup pa precedimo. Tri žlice ga odvzamemo, da bo za pripravo sladkornega preliva.
8. Lističe želatine namočimo v hladno vodo.
9. Maskarpone, smetano in sirup pečenih jagod zmešamo z metlico in združimo z želatino po navodilih na embalaži. Po nekaj minutah v hladilniku bo krema ravno prav čvrsta.
10. Rulado odvijemo, jo po celotni površini popršimo z malce vode, po prvem delu razporedimo pečene jagode, enakomerno namažemo s kremo in zvijemo nazaj. Postavimo v hladilnik, da se lepo prepoji in učvrsti.
11. Naredimo sladkorni obliv: v skledico zlijemo 3 žlice sirupa pečenih jagod in med mešanjem dodajamo sladkor v prahu, dokler ne dobimo gostega, a tekočega rožnatega obliva. Če ga je premalo, dodamo limonov sok in še več sladkorja v prahu. Prelijemo ga po ohlajeni ruladi in enakomerno razmažemo.
12. Rulado dekoriramo s polovičkami jagod, ponudimo pa jih tudi ob odrezanem kosu.