Zares slastne sacher kocke

Globoko čokoladne rezine z gosto teksturo, ki se zaradi veliko jajc, uporabljenih v biskvitu, kar topi na jeziku.

Saj veste, sacher torta ni puhasta. Je dekadenten, gost posladek, ki ga uravnotežimo s stepeno sladko smetano. Vsak grižljaj malce dlje zadržimo v ustih, da začutimo globoke čokoladne note in počasi uživamo v nedeljskem sladkanju, kot se spodobi. To je recept za preprosto kultno eminenco, preoblikovano v kocke, ki jih krasijo nabrizgani kupčki sladke smetane.

Skoraj bolj ljubko kot navaden kos »sacherce«, kajne?

Sacher kocke

Za pekač, ki meri približno 27 x 21 cm.

Biskvit

  • 150 g temne čokolade
  • 150 g masla sobne temperature
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 6 rumenjakov sobne temperature
  • 6 beljakov sobne temperature
  • 75 g moke
  • 75 g mandljeve moke

Premaz

  • 4 zvrhane žlice marelične marmelada
  • žlica ruma
  • žlica vode

Obliv in dekor

  • 150 g temne čokolade
  • 1–2 žlici olja nevtralnega okusa
  • 150 ml sladke smetane
  • čokoladne kapljice ali ostružki

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo.

3. Maslo in dve tretjini sladkorja penasto stepemo s ploščatim nastavkom, da postane puhasto in blede barve. Vmes po potrebi postrgamo stene posode.

4. Drugega za drugim med stepanjem dodajamo rumenjake, nato pa še v curku malo ohlajeno čokolado. Vmes po potrebi s spatulo postrgamo stene posode, da bo zmes homogena.

5. Beljake čvrsto stepemo s tretjino sladkorja. Moki zmešamo.

6. V čokoladno-masleno maso s spatulo previdno vmešamo polovico moke, nato še polovico beljakov. Ponovimo z drugo polovico moke in beljakov.

7. Testo prelijemo na pripravljen pekač in pečemo 15 minut.

8. Ko je biskvit pečen, počakamo nekaj minut, da lepo odstopi od oboda. Nato ga previdno prevrnemo na rešetko in počakamo, da se ohladi.

9. Popolnoma ohlajen biskvit vzdolžno prerežemo, da dobimo dve tanjši plasti. Ko ju damo narazen, moramo biti zelo previdni, da se ne prelomita.

10. Marmelado, rum in vodo segrejemo in izdatno navlažimo ter premažemo spodnjo plast biskvita. Prekrijemo z drugo plastjo. Prekrijemo s folijo in postavimo v hladilnik za nekaj ur ali čez noč, da se pecivo malce navlaži in poveže.

11. Čokolado za obliv raztopimo nad vodno kopeljo z malce olja.

12. Pecivo narežemo na 12 kvadratkov in vsakega posebej oblijemo z žlico tekoče čokolade. Še prej lahko obrežemo robove, da bodo vse kocke lepo ravne.

13. Pred postrežbo stepemo še sladko smetano in jo nabrizgamo na kocke. Okrasimo s čokoladnimi kapljicami ali ostružki.

Priporočamo še: Nedeljska sladica: jabolčna babka

Fotografije: Mateja Delakorda

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed