Nedeljska sladica: šarkelj s suhim sadjem – kolač, s katerim pospravimo omaro

Tokrat je na vrsti slovenska klasika, s katero se radi posladkamo kofetkarji in tisti, ki popoldne pijejo čaj, kajti košček puhastega in aromatičnega kolača je boljši od suhega piškota, ki ga običajno dobimo ob teh napitkih. Ima pa še eno zelo pomembno vlogo …

To je pecivo, ki ga ima moja mama vedno na zalogi. Včasih speče tudi dva hkrati, ju ohladi in pospravi v zamrzovalnik. Peke se loti takrat, ko jo zgrabi čistilna mrzlica – kar ni ravno poredko. Vse gre iz omare, v kateri je po pol paketka tega in onega suhega sadja, v kozarcu pest orehov, čisto nekam v ozadje najvišje police pa je nekdo skril zadnja dva kosa čokolade. Iz kuhinje se zasliši šelestenje embalaž, sekljanje oreščkov in čokolade, malo stepanja in malo njenega popevanja, nato pa se le še zaprejo vratca pečice in se prižge – sesalnik. Ko je hiša čista, zadiši po svežem kolaču, mi pa se že gnetemo za mizo in nestrpno čakamo, da ga bomo namakali v domač čaj. Če ni to pravi slovenski hygge!

Šarkelj s suhim sadjem

  • 50 g brusnic
  • 100 g rozin
  • rum
  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • lupinica limone
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 100 ml olja
  • 100 ml vode
  • 100 g mletih mandljev
  • 150 g moke
  • zavitek pecilnega praška

Priprava

1. Rozine in brusnice namočimo v rum, da se zmehčajo. Model za šarkelj namastimo.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj.

3. Ločimo rumenjake in beljake. Beljake stepemo v čvrst sneg.

4. V drugi posodi stepemo rumenjake s sladkorjem, da postanejo bledi, puhasti in dvojno narastejo. Med počasnejšim stepanjem dodajamo še limonovo lupinico, vaniljev sladkor ter vodo in olje.

5. Mandlje, moko in pecilni prašek pomešamo z metlico in ročno vmešamo v jajčno zmes. Suho sadje odcedimo in ravno tako na roke primešamo, nato pa v dveh delih še nežno vmešamo beljake.

6. Testo pretresemo v model za šarkelj in pečemo približno eno uro.

7. Pečenega prevrnemo na rešetko in ohladimo.

8. Ponudimo s kavico ali čajem.

Namig: V testo lahko dodate tudi nasekljane oreščke ali koščke čokolade ter drugo suho sadje. Vse, kar morate počistiti iz omare, torej 😉
Priporočamo še: Nedeljska sladica: jabolčna torta
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana