Odprta Kuhinja

Nedeljsko kosilo: piščanec z orzom iz enega lonca

Nedeljsko kosilo: piščanec z orzom iz enega lonca (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Mehko in okusno piščančje meso s krema­sto testeninsko prilogo ter mlado špinačo in sočnimi paradižniki je pripravljeno zelo hitro in samo v eni posodi.

Vreme lahko v tem času precej vpliva na naše načrte. Ozelenela narava vabi na plano, kaj hitro pa se lahko zgodi, da se vreme obrne in prija zavetje toplega doma. Zato tokrat predstavljam recept, ki mu ustrezajo vse vremenske razmere: je preprost za pripravo, pa vendar nedeljsko okusen in enako prija takrat, ko potrebujemo veliko moči za gibanje na prostem, kot takrat, ko se raje prepustimo ležerni nedelji ob krožniku dobre hrane, ki napolni tudi dušo.

Gre za jed, pripravljeno z drobno italijansko testenino, ki se ji pravi orzo, risoni ali rižek. Po obliki močno spominja na riž, vendar se kot testenina precej hitreje skuha in je odlična priloga k mesnim jedem. 

Najedlo se bo od štiri do šest ljudi.

Piščanec z orzom

  • 800 g piščančjih stegen (brez kosti in kože)
  • 1 čebula (drobno nasekljana)
  • 2 stroka česna (drobno nasekljana)
  • žlička začimb (rožmarin, timijan …)
  • sol, poper po okusu
  • 250 g testenin orzo
  • 50 ml suhega belega vina
  • 700 ml jušne osnove
  • 150 ml sladke smetane
  • 200 g mlade špinače
  • pest češnjevih paradižnikov
  • limonov sok
  • 30 g naribanega parmezana
  • po okusu za dokončanje jedi: bazilika, sir feta, rezine limone …

Priprava

  1. Meso solimo in popramo po okusu.
  2. Na olju in malo masla popečemo meso z obeh strani (8 minut na vsaki strani), da dobi lepo zapečeno hrustljavo skorjico.
  3. Pečeno meso prestavimo na krožnik in pokrijemo.
  4. V isti posodi popražimo nasekljano čebulo in česen (približno 2 minuti), nato dodamo orzo in premešamo.
  5. Prilijemo vino, ga malce pokuhamo, nato pa dolijemo jušno osnovo, dodamo na drobno nasekljane začimbe ter solimo in popramo po okusu. Pustimo vreti na majhnem ognju približno 8 minut, vmes občasno premešamo, da se nam orzo ne prime na dno posode.
  6. Nato prilijemo še smetano, dodamo špinačo, paradižničke, nekaj kapljic limonovega soka ter parmezan in dobro premešamo. Na nežnem ognju kuhamo še nekaj minut (če je omaka precej gosta, lahko dolijemo še malo vode).
  7. Popečeno meso vrnemo v posodo in kuhamo še nekaj minut, da se dobro pogreje.
  8. Na koncu jed, po okusu, potresemo še z baziliko, feto in nekaj krhlji limone.

Naj vam tekne! (Foto: Sonja Ravbar)
Naj vam tekne! (Foto: Sonja Ravbar)

Priporočamo še: Sesekljan sendvič z našega tiktoka, ki si ga boste zaželeleli za zajtrk, kosilo in večerjo

Datum Objave: 4.5.2024 ob 05:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: