Nepogrešljiva sestavina za mariniranje piščanca, ki preprečuje, da bi se meso izsušilo

Pred nami je sezona piknikov in ta sestavina bo rešila teksturo piščanca na žaru.

Pa tudi piščanca v ponvi, pečici ali kjer koli drugje ga boste pripravljali. Če ga ne boste pekli predolgo, seveda. Piščančje meso je nadvse priljubljen vir beljakovin, ki ga pripravljamo na vse možne načine. Receptov je neskončno, vsem pa je enaka ena stvar. Vedno si želimo, da se piščanec med termično obdelavo ne bi izsušil ter da bi ostal sočen.

Priporočamo tudi: VIDEO: Napake, ki jih počnete pri pripravi piščančjih prsi

Kako to doseči?

Navadno piščančje meso zaščitimo tako, da ga obogatimo z marinadami. Te sestavljajo naslednje komponente: nekaj mastnega, da se bo meso bolje zapeklo, na primer oljčno olje. Nato potrebujemo nekaj rahlo kislega, kot je na primer kis, da piščanca zmehčamo, in pa nekaj za izboljšanje okusa, torej začimbe.

Namesto oljčnega olja in kisa pa lahko uporabimo drugo sestavino iz hladilnika, ki v enem kosu vsebuje kislo in mastno komponento. Ravno ta sestavina pa bo piščanca rešila pred izsušitvijo, hkrati pa obogatila njegov okus ter poskrbela za hrustljavo skorjico. Govorimo o jogurtu, najbolje, da izberemo grškega.

No, deloval bo tudi običajen jogurt, ki vsebuje nekoliko več kisline, a za žar sezono bo zaradi večje vsebnosti maščobe grški še bolj uporaben. Marinado pripravimo tako, da jogurtu vmešamo nekaj soli in začimb po okusu. Lahko uporabite rdečo papriko, kari, kurkumo, kajenski poper ali kakšno drugo začimbo v prahu, dodate pa lahko tudi dišavnice.

Jogurt in začimbe torej zmešamo skupaj, nato pa v zmes pomočimo piščančje meso. To naj v marinadi počiva od ene ure pa vse do polovice dneva, dlje časa, kot bo počivalo v jogurtu, mehkejše bo.

Kaj botruje mehki teksturi?

Verjetno se sprašujete, zakaj jogurt deluje tako učinkovito? Trik je v mlečni kislini, ki jo vsebuje. Ta zmehča teksturo mesa, maščoba v jogurtu pa poskrbi, da bo skorjica ravno prav zapečena. Če ste ljubitelji žara, se to poletje torej založite z grškim jogurtom, uporabljate pa ga lahko tudi takrat, ko pripravljate rižoto s piščancem ali ga v nedeljo pečete v pečici. In še to. Koliko ga je potrebno uporabiti? Marinado pripravite z le nekaj žlicami, toliko, da bo z jogurtom prekrit cel piščanec.

Pa nikar ne pozabite, piščančje meso je pečeno pri središčni temperaturi 74 ali 76 stopinj.

Preberite še: Nagradni natečaj najlepša kuhinja: še danes lahko oddate svoj glas

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed