Odprta Kuhinja

Nepozabna paradižnikova omaka po receptu italijanskega kuharja s tremi michelinkami

Odpri galerijo
A+   A-
Svilnato omako Roberta Boba Ceree na koncu pomažite s kruhom.



Predstavljamo Roberta Boba Cereo, ki z bratom Enricom v bližini italijanskega Bergama vodi restavracijo Da Vittorio. Chef s tremi michelinkami se je ta teden mudil v Novi Gorici, kamor ga je Hitova ekipa povabila v sklopu projekta Glocal Gourmet. Tukaj lahko preberete več o dogodku. Še preden se je lotil priprave večerje, pri kateri je sodeloval s Hitovo ekipo, smo ga poprosili, naj predstavi enostavno, domačo in okusno jed. Takšno, da jo bomo lahko poskušali ustvariti doma.

Takoj je bil za – v roke je vzel posebne testenine in jih zmešal s paradižniki, baziliko in parmezanom. To je storil tako, kot je pred desetletji počel že njegov oče Vittorio, ki je testenine rad pripravljal kar pred gosti, naš sogovornik pa je njegov recept še malo nadgradil in ga posodobil. S širokim nasmeškom na licu je chef Cerea pripravil testenine, ki jih je v poklon očetu predstavil s tremi besedami: »Paccheri po Vittorijevo.« Zbranim na vrtu, ki obkroža igralnico Perla, je v duhovitem slogu kar malce zabičal: »Zraven postrežemo še kruh. Z njim vse do zadnje kapljice pomažite svilnato omako. Naj bodo krožniki na koncu čisti!«

Tako je Roberto Bobo Cereo testenine skuhal pred nami.
Tako je Roberto Bobo Cereo testenine skuhal pred nami.

Testenine paccheri


Kot zanimivost naj omenimo, da testenine paccheri, ki jih v Salernu blizu Neaplja pripravlja proizvajalec Vicidomini, zahtevajo 28 minut kuhanja. Zelo so debele in poskrbijo za edinstven in konstanten okus. Recept je za 4 jedce.

- 240 g testenin (chef uporablja testenine paccheri)

Omaka
- 1 strok česna
- 200 g paradižnika san marzano, 80 g paradižnika volovje srce, 50 g datljevega paradižnika (datterino)
- 20 g masla
- 70 g sira parmigiano reggiano (staran 16 ali 18 mesecev, ne več)
- 10 lističev bazilike (uporabljajo baziliko iz Ligurije)
- oljčno olje (chef Cerea uporablja tisto iz Ligurije)
- sol, poper malo mletega peperoncina (po želji)

In še: 4 kose belega kruha (da pomažemo preostanek omake s tremi zvezdicami)

Priprava


1. Na 4 ali 5 žlicah olja popražimo olupljen česen v stroku.

2. Dodamo na kockice narezan paradižnik san marzano in volovje srce. Dodamo malo soli in popra. Kuhamo od 35 do 40 minut.

3. Ko je kuhano, odstranimo strok česna in paradižnik spasiramo. Omako precedimo skozi cedilo v čist lonec. Zdaj dodamo še prepolovljene paradižnike datterino.

4. Ko pripravljamo omako, skuhamo testenine na zob (al dente) v vreli soljeni vodi. Precedimo jih in še vroče stresemo v lonec s paradižnikovo omako.

5. Dodamo maslo, premešamo. Postopoma dodajamo parmezan (tega naribajo na kroglice, ker se bolj enakomerno topijo). Pozor: pri vmešavanju parmezana testenine ne smejo imeti več kot 50 stopinj Celzija, saj se le tako lepo povežejo s paradižnikovo omako. Dobro premešamo, da dobimo svetlo in svilnato paradižnikovo kremo.

6. Vmešamo še baziliko, nekaj kapljic olja in takoj postrežemo. Ko so testenine že na krožniku, po želji dodamo še malo peperoncina.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: slovenske jedi, ki jih morate znati pripraviti

Fotografije: Erik Barič, Špela Ankele
Na Delo in dom preberite: Kako skrbeti za božični kaktus

Na Onaplus pišejo:  Jennifer Lopez in Donatella Versace obudili najbolj provokativno obleko njune kariere
Datum Objave: 23.9.2019 ob 14:09

Več iz te teme:

brezmesne jediparadižnikova omakaRoberto (Bobo) Cereapaccheri

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.