Limetina pita: 5 sestavin, brez peke in brez želatine (VIDEO)

Zase lahko rečem, da še nisem jedla pite, ki bi me z okusom tako navdušila, kot me je ta.

Že v prvem valu korone, ko smo vsi začeli delati od doma, sem izgubila očala. Oziroma: založila. Tu in tam so vzniknila na najbolj nenavadnih mestih, denimo v jušnih skodelicah, zataknjena na stekleničko džina …

Pred časom sem naletela na zanimiv recept za limetino pito iz Kewa. Kar oči so se mi orosile od lepega: okus tega agruma mi tako ustreza, da sem jih začela sama gojiti doma, pa še znameniti botanični v vrtovi v Združenem kraljestvu so omen­jeni. In če na kaj, sem zares mahnjena na vrtove in rastline, in kar videla sem se nekoč, ko korona izgine, kako sedim v kaki lepi oranžeriji v Londonu, v Richmondu je park Kew, jem to osvežilno pito in gledam čudežno lepoto narave okrog sebe.

Recept je objavila Mary Berry, gospica prav od tam, z Otoka, ki jo zelo cenim zaradi poenostavljenih, a vedno zelo dobro delujočih receptov. Pravzaprav je legenda. Neverjetno pa se mi je zdelo, zakaj podlago za to pito speče, kot klasično krhko testo. Ko pa je vendar neskončno lažje narediti tako, da zmelješ maslo s tistimi piškoti za dobro prebavo in vse skupaj z rokami preprosto nalepiš na dno in obod pekača. No, in sem že prilagodila recept po svoje.

Trenutek alkimije

Drugi trenutek, ko se mi zdi vse skupaj očarljivo neverjetno, se pri tej piti zgodi, ko iz samo treh sestavin umešamo nadev. Verjemite: če do zdaj niste videli razloga za nakup kondenziranega mleka (biti mora pravo, ne za kavo, gosto tekoče kot med in skoraj ogabno sladko) – za to pito se ga splača kupiti. Kajti trojka, stepena sladka smetana, kondenzirano mleko in limetin sok, sproži pravo malo alkimijo: kislina povzroči, da se oba mlečna izdelka v minuti zgostita. Ampak, kar je tretja neverjetnost: ravno prav zgostita. To pito lahko odrežete na oster rob – in bo tako tudi obstala. Hkrati pa da v ustih občutek, kot bi obliznil oblak.

Vsa zaljubljena v pito in sanje o tem, kako jo jem v botaničnih vrtovih, sem se lotila raziskati njeno zgodovino. Nova neverjetnost: tako fenomenalen recept, pa nikjer nič ne piše o njem.

Potem sem si pred dnevi nataknila očala, ker so ravno spet vzniknila pri roki, pa neki zoom sem imela in sem upala, da bodo prispevala videz superiornega intelekta in odvrnila pozornost od dejstva, da sem v trenirki.

In s temi očali mi pogled pade ravno na knjigo, odprto na receptu za limetino pito iz Kewa.

Kdo ugane nadaljevanje?

Kakšni kraljevi botanični vrtovi! To je pita iz limet, ki rastejo v Keyju na Floridi 🙂 Svoj astigmatizem dolžim, da je iz y naredil w. Pa recept je temeljito drugačen, sem brala osupla, ko sem končno ugotovila, kaj delam: v nadev bi bilo treba dati tri rumenjake. Stepeno smetano naložiti čez ali pa narediti meringo.

Ste že slišali za recepte, ki se rodijo iz kake trapaste kuharjeve napake? Ta je eden od njih in tako mi je všeč, da bo še najbolje, če očala nataknem nazaj na steklenico gina ali položim v lonček k sobni rastlini.

Limetina pita

Za model premera 18 cm.

  • 15 polnozrnatih piškotov »za prebavo«
  • 75 g masla
  • 300 g sladkanega kondenziranega mleka
  • 225 ml smetane za stepanje
  • 1 limeta in pol (sok in lupinica)

Priprava

1. Limeto in pol temeljito operemo, oribamo lupinico in jo damo na stran, ožamemo in prihranimo sok.

2. V multipraktiku zmeljemo piškote skupaj s koščki masla. Večkrat poskusimo: zmes ne sme razpadati, ampak se mora držati skupaj, kar se bo zgodilo, ko se maslo zaradi trenja ogreje in dobro premeša s piškotnimi drobtinami.

3. Vse skupaj pretresemo v model, ki ga zaradi lažjega lahko obložimo s peki papirjem, in oblikujemo dno s približno 2,5 cm visokim robom. Dlje ko oblikujemo, lažje gre, ker s toploto rok segrevamo maslo.

4. Hladno smetano zlijemo v posodo mešalnika in pri največji hitrosti stepamo, dokler se ne začnejo ustvarjati mehki vrhovi.

5. Takrat dolijemo v enakomernem curku kondenzirano mleko, zmanjšamo hitrost mešalnika in mešamo tako dolgo, da se smetana in mleko enakomerno razporedita.

6. Ključni del: zdaj v tankem curku prilijemo še limetin sok in opazili bomo, da se je zmes zgostila. Na koncu na roke vmešamo nastrgano lupinico, kremo razporedimo v pripravljen pekač s piškotnim dnom in damo v hladilnik za najmanj dve uri.

Namig: Nekje sredi oblikovanja boste pomislili, da je piškotov premalo za cel obod. Je dovolj, kajti če je predebel, je zagaten, raje se potrudite z razporejanjem materiala, ki je na voljo, in naredite tanko podlago.
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed