Nove ideje za jedi z bučkami, ki jih še niste poizkusili

Zdaj je tisti čas, ko na domačih vrtovih bučke zamenjajo svojo vlogo: od dragocenih prvih plodov prehajajo v fazo, ko jih je naenkrat preveč in ne vemo, kaj bi z njimi.

Kajti tudi sosed, prijatelj jih ima na vrtu in se jih otepa. Poiskali smo nekaj nenavadnih, celo malček seksi receptov za bučke, da se ne bo dolgo obdobje obilja preveč vleklo samo z juho iz njih.

Bučni hrustljavčki s parmezanom

Priprava 15 minut, čas kuhanja 10 minut

  • 120 ml rastlinskega olja
  • 60 g (panko) drobtin
  • 50 g naribanega parmezana
  • 2 na tanke kolobarje narezani bučki
  • 75 g večnamenske moke
  • 2 veliki jajci

Priprava

1. V večji ponvi segrejemo olje. Biti mora kar precej vroče.

2. V večji skledi zmešamo skupaj drobtine in parmezan.

3. Na kolobarje narezane bučke najprej povaljamo v moki, nato v stepenih jajcih, na koncu še v mešanici parmezana in drobtin, da so lepo pokrite z vseh strani.

4. Rezine bučk potem polagamo v ponev, po pet ali šest hkrati, in jih na hitro (minuto na vsaki strani) ocvremo, tako da postanejo zlato rumene in hrustljave. Iz ponve jih preložimo na krožnik, ki smo ga prekrili s papirnato brisačo, in ponudimo.

Kruh z borovnicami, bananami in bučkami

Zaradi bogatih sestavin kar samozadosten.

  • veliko jajce, 55 g rjavega sladkorja
  • 80 ml tekočega kokosovega olja
  • 45 g grobo mletega sladkorja, 6 ml vaniljeve esence
  • 45 g kisle smetane
  • 225 g večnamenske moke, 2,5 g pecilnega praška
  • 2,5 g sode bikarbone
  • 2,5 g cimeta (po želji)
  • 150 g naribanih svežih bučk
  • 3 srednje velike banane (pretlačene), 100 g borovnic

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Namastimo pekač za peko kruha.

2. V veliki skledi zmešamo jajce, rjavi sladkor, kokosovo olje, grobo mlet sladkor, kislo smetano in vaniljevo esenco. Dodamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in cimet ter vse dobro premešamo. Dodamo naribane bučke, banane in borovnice ter vse skupaj še enkrat nežno premešamo.

3. Tako pripravljeno testo stresemo v pekač, povrhu nežno poravnamo s kuhinjsko lopatico. Pečemo od 50 do 60 minut, da postane zlato rjavo, zobotrebec, ki ga potisnemo v sredino, pa je, ko ga izvlečemo, povsem čist. Kruh pustimo v pekaču še 15 do 20 minut, nato ga položimo na mrežo, da se ohladi.

Pire iz jabolk, kivija in bučk

Za tri skodelice, priprava 15 minut, čas kuhanja 10 minut.

  • 3 bučke, prerezane na polovico in narezane na rezine
  • 2 olupljeni, očiščeni in nasekljani jabolki
  • 3 olupljeni in nasekljani kiviji

Priprava

1. V večji posodi v mikrovalovni pečici v četrt skodelice vode približno 10 minut kuhamo bučke in jabolka, tako da se dodobra zmehčajo.

2. Kuhane bučke in jabolka brez tekočine, ki je nastala ob kuhanju, stresemo v posodo multipraktika. Dodamo kivi in mešamo toliko časa, da dobimo povsem gladek pire.

Dietni čokoladno-bučni kolački

Prave mini tortice.

  • 55 g rjavega sladkorja, 6 ml vaniljeve esence
  • 30 ml kokosovega ali kakšnega drugega olja brez okusa
  • 1 jajce, 1 beljak, 80 g pustega grškega jogurta, 60 ml mleka
  • 150 g nastrganih in ožetih bučk
  • 150 g polnozrnate moke za listnato testo, 5 g sode bikarbone
  • 45 g nesladkanega kakava, ščepec soli

Čokoladno-mlečna krema za glazuro
– 115 g stopljenega nemastnega sirnega namaza
– 15 g navadnega nemastnega grškega jogurta
– 30 g nesladkanega kakava
– 60 g sladkorja v prahu, 3 ml vaniljeve esence

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj in v pekač za peko mafinov namestimo 10 papirnatih modelčkov ali pa vdolbine namastimo.

2. V veliki posodi zmešamo moko, kakav, sodo bikarbono in sol.

3. V drugi posodi z električnim mešalnikom stepemo rjavi sladkor in olje.

4. Dodamo jajce in jajčni beljak ter spet stepamo, da se vse sestavine lepo povežejo.

5. Primešamo še grški jogurt, naribane bučke in vaniljevo esenco. Stepamo še kakšno minuto.

6. V dobljeno zmes stresemo tretjino zmesi z moko in dobro premešamo, dolijemo polovico mleka in spet dobro premešamo. Dodamo drugo tretjino moke, nato drugo polovico mleka in na koncu še tretjo tretjino moke.

7. Vdolbine v pekaču do treh četrtin napolnimo s testom.

8. Na srednjem vodilu v pečici pečemo od 15 do 17 minut. Ko z zobotrebcem preskusimo, ali je pečeno, mora ostati popolnoma čist.

9. Preden kolačke oblijemo s prelivom, jih pustimo na mreži, da se popolnoma ohladijo.

10. Čokoladno-mlečna krema za glazuro: z mešalnikom zmešamo vse sestavine. Najprej stepamo počasi, ko se sladkor v prahu poveže z drugimi sestavinami, pa povečamo hitrost. Stepamo toliko časa, da dobimo gladko zmes. Postrgamo kremo, ki se je naložila ob straneh posode, in stepamo še kakšno minuto ali dve.

Namig: Če kolačke oblijemo s čokoladno-mlečno kremo, dobimo prave mini tortice, drugače pa so odlični tudi kot mafini.
Opomba: Ker kolački ne vsebujejo veliko maščobe, se radi primejo na dno pekača, zato priporočamo uporabo papirnatih modelčkov.

Fotografija: OksanaKiian/Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed