O modlih za narastke

Narastek, kipnik – že besedi povesta, da gre za nekaj, kar kipi in raste, iz začetne osnove izdatno poveča svoj obseg. Za tak postopek seveda ni primerna vsaka posoda. Sufleje in narastke pečemo, kipnike in kuhe pa kuhamo v sopari.

Današnji modli za spenjene narastke, rečemo jim sufleji (iz fr. soufflés), so posode iz stekla, porcelana ali keramike, prilagojene modernim pečicam. Velikost je odvisna od števila jedcev, ki jih želimo nasititi. Klasičen model, z ravnim dnom in visokimi gladkimi stenami, kakršnega omenjajo vse resne kuharske knjige, je prvi pogoj za uspeh. Vsako posodo in tudi rob, preden vanjo vlijemo zmes, dobro namastimo ter rahlo potresemo – s sladkorjem, če delamo sladico, z drobtinami ali sirom pa, če smo se odločili za slano jed.

Preberite tudi: Devet zakonitosti priprave sufleja

Polnjenje modla

Vsak pravi sufle, sladek ali slan, mora v pečici narasti vsaj za polovico. Na to moramo misliti že takrat, ko polnimo spenjeno mešanico v model. Če posode napolnimo do roba, naredimo z roko ob obodu brazdo, da bo, ko zmes med peko naraste, nastal lep »klobuk«. Model lahko tudi ovijemo z ovratnikom iz prepognjenega papirja za peko, ki ga zavežemo z vrvico ali, manj romantično, prilepimo z lepilnim trakom. Tako ravnamo, kadar posodo napolnimo z vsebino čisto do roba, pa tudi zato, da z ovratnikom naredimo ugodno mikroklimo – sufle bo bolj narasel. V manjših modlih pečemo sufleje oziroma narastke za eno osebo in jih v njih lahko tudi ponudimo, medtem ko so večji primerni za več oseb in jih postavimo na mizo, kjer iz njih zajemamo in delimo vsebino.

Za mrzle sufleje

V manjših modelčkih ponudimo tudi mrzle sufleje. Ti niso pečeni, marveč le zelo ohlajene jajčne ali sadne pene, ki jim dodamo želatino ter nazadnje sneg beljakov in smetano. Da je videti, kakor da so narasli, okoli modlov ovijemo ovratnik iz alufolije, nalijemo spenjeno »kašo« in močno ohladimo v hladilniku. Preden tak sufle postrežemo, z nožem ločimo folijo od posode in jo odvijemo. Potresemo ga s sladkorjem, kakavom, kavo ali kokosom in na koncu okrasimo s sadjem, smetano ali obojim.

Iz babičine skrinje

Včasih so v kuhinjah kraljevali kovinski modli za kipnike, narejeni iz pocinkane pločevine, s pokrovom, ki se dobro zapira, in ravno tako v različnih velikostih. Kdor ima tak star model, ga lahko še vedno uporablja. Dobro namaščeno posodo napolnimo z maso tri prste pod vrhom, zapremo in postavimo v večjo posodo z vrelo vodo ter kuhamo dobro pokrito. Včasih so tako pripravljenim jedem rekli koh ali kuh. Limonov in čokoladni kipnik sta lahko pripravljena brez moke, drugim pa po navadi dodamo kruh ali drobtine, krompir, moko, kašo, polento ipd. Ko je kuh gotov, ga zvrnemo na krožnik, razrežemo in oblijemo z omako.

O modlih, kakršne uporabljajo Angleži za svoje znamenite pudinge, pa kdaj drugič.

Preberite še: Kako izbrati pravi model za pito?

Besedilo:  Slavka Ilich
Naslovna fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana