Obrnjena rulada, ki postane vertikalna torta (VIDEO)

Čeprav vam oči govorijo, da je ta torta zahtevna za pripravo, verjemite, da ni.

Vertikalna torta z jagodičevjem in aromo vrtnice je uradno ime te krasotice, vanjo pa lahko vedno skrijete nadev in kremo po lastnem okusu. Pomembno je, da spečete tanek biskvit v največjem možnem pekaču, saj ga boste morali razdeliti na tri dele. Če bi ga razrezali le na dva, bi bila torta previsoka in preozka. Za dober rezultat je ključno tudi to, da biskvit napojite, torto pa režete šele naslednji dan, da se zelo prepoji in stabilizira, sicer vam bo zaradi vertikalnih plasti razpadala.

 

Vertikalna torta

Biskvit

 • 6 jajc
 • 125 g sladkorja
 • 125 g moke
 • žlička pecilnega praška
 • 3 žlice oljčnega olja z aromo vrtnice (ali 1 do 2 žlici rožne vode)
 • lupinica limone

Marmelada iz jagodičevja

 • 700 g svežega ali zamrznjenega jagodičevja (maline, borovnice, robidnice, jagode)
 • 100 g sladkorja (ali po okusu)
 • sok limone
 • 10 g agartine (rastlinsko želirno sredstvo)

Nadev

 • 500 g sira maskarpone
 • 4 žlice marmelade iz jagodičevja
 • 1–2 žlici rožne vode

In še

 • 200 g svežega jagodičevja
 • sok ali voda za navlažitev biskvita

Priprava

1. Skuhamo marmelado: sadje posujemo s sladkorjem in prelijemo z limonovim sokom. Za približno 10 minut pristavimo na srednje močan ogenj, da se sadje zmehča in malo pokuha. Nato ga pretlačimo, precedimo skozi gosto cedilo in izmerimo. Dobiti bi morali približno 500 ml pireja, sicer dodajte še malo sadja, soka ali kar vode. Pire vrnemo v lonec, dodamo agartino po navodilih na zavojčku, sadni pire zavremo in kuhamo še 2 minuti. Marmelado ohladimo.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj. Največji pekač, ki ga imamo ponavadi že priloženega v pečici, obložimo s papirjem za peko.

3. Jajca sobne temperature ubijemo v posodo kuhinjskega mešalnika in začnemo stepati na srednji hitrosti, da se začne peniti. Postopoma dodajamo sladkor, nato pa stepamo pri veliki hitrosti. V petih minutah bo posoda polna bledo rumene jajčne pene.

4. Spet prestavimo na srednjo moč in postopoma, a ne predolgo (nekje pol minute), dodajamo moko s pecilnim praškom. Za nekaj sekund pomešamo še na visoki hitrosti.

5. Testo razporedimo po pripravljenem pekaču in pečemo 15 minut. (Pečenost preverite z zobotrebcem, kajti vaša pečica mogoče potrebuje kakšno minuto več, da bo biskvit nared.)

6. Biskvit obrnemo na kuhinjsko krpo, mu slečemo papir za peko, tega obrnemo na drugo stran, tako da je na biskvitu čista stran, tista, ki se ga je držala, pa je obrnjena proti nam. Skupaj s krpo in papirjem za peko zvijemo rulado po krajši stranici in počakamo, da se ohladi.

7. Medtem v posodo kuhinjskega mešalnika stresemo sestavine za kremo in pri visoki hitrosti stepamo približno 30 sekund. Krema bo postala čvrsta, a zračna in lepo se bo razmazala.

8. Zdaj pa sestavljanje torte. Biskvit odvijemo in ga obrnemo pokončno proti sebi. Na daljših stranicah ga obrežemo, da je lepo poravnan, saj bo tako tudi torta ravna. Širino delimo s 3, da lahko odrežemo 3 enake dele.

9. Vsak del prepojimo s sokom ali vodo. Mi smo malce vode nalili kar v kozarec od marmelade in jo tako porabili do konca. Nato kremo razporedimo po vseh treh delih in jih posujemo še s sadjem.

10. Prvi trak zvijemo navzgor v ozko rulado in jo postavimo k vrhu drugega traku, tako da se konca stakneta, ter zvijamo naprej od vrha navzdol. Zdaj že debelejšo rulado pridenemo k tretjemu traku, tokrat začnemo na spodnji strani. Stranice so skupaj in rulado zvijemo navzgor. Pošteno debelo rulado le še obrnemo in postavimo na podstavek ter jo čez noč pospravimo v hladilnik, da se lepo napoji. Če jo režemo takoj, namreč razpade.

11. Ohlajeno torto premažemo s smetano, masleno kremo ali ganachem iz bele čokolade in okrasimo. Režemo jo kar pred gosti, saj se pravo presenečenje zgodi prav takrat.

Namig: Pri kuhanju marmelade boste opazili, da je je več, kot je potrebujete za torto. Z veseljem jo boste porabili za palačinke ali na kruhu, premazanem z maslom.
Preberite tudi: Zakaj sosedu maline rodijo še pozno poleti, nam pa ne

Video in fotografije: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed