
Jed tudi za mišice, pravijo otroci iz Kuhnapato.
Sestavine
– 500 g moke (tip 500)
– 2 dl mleka, voda po potrebi
– 20 g kvasa, žlička sladkorja, žlička moke, 3 žlice mleka za kvasec
– 2 rumenjaka za testo
– rumenjak za premaz
– čajna žlička soli, 2 ščepca popra
– 250 g mletih ocvirkov
Priprava
1. Mleko za kvasec segrejemo do toplega, dodamo sladkor in moko ter vanj nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati.
2. Moko stresemo v veliko posodo, dodamo rumenjaka in začinimo. Tudi preostalo mleko naj bo vsaj sobne temperature. Vlijemo ga v moko in dodamo vzhajani kvasec. Pregnetemo v voljno testo in pustimo počivati 15 minut.
3. Testo razvaljamo na 2–3 mm debelo in ga posujemo z mletimi ocvirki. Nato ga prepognemo kot knjigo in pustimo počivati 10 minut. Ta postopek ponovimo vsaj trikrat, nazadnje pa testo razvaljamo na debelino prsta.
4. Z modelom izrezujemo kroge, premera približno 5 cm in jih nalagamo v pekač. Vsakega premažemo s stepenim rumenjakom in posujemo z grobo soljo.
5. Pečemo počasi (priporočljivo je brez ventilatorja, da testo primerno naraste in dobi značilne zareze), približno 30 minut pri 200 stopinjah.
Poizkusite še: Krompirjeve vrtnice s slanino
Fotografija: Igor Zaplatil/Kuhnapato