Ocvrt krompir, ki ima več okusa kot pomfrit
Odpri galerijo
A+ A-
Malce drugačen, kot smo ga vajeni. To je bolj podeželska, lahko bi rekli rustikalna različica, saj gomolje narežemo na kose in jih ne olupimo.
Lahko si predstavljate, da je okusa ravno zaradi kožice veliko več. Takšen krompir ima še slajše in bolj zemeljske note. Da je zunaj hrustljavo zapečen, znotraj pa sočen in puhast, poskrbimo tako, da narezanega najprej blanširamo.
Sestavine
- 1 kg moknatega krompirja, neolupljenega
- sol
- olje za cvrtje
- šopek drobnjaka
Priprava
- Krompir operemo, a ga ne olupimo. Narežemo ga kose: npr. manjši krompir prepolovimo, nato pa še vsako polovico.
- Kose krompirja damo v kozico, prelijemo z mrzlo vodo, dodamo zvrhano žličko soli in zavremo. Nato kuhamo še kakšnih 15 minut. Krompir mora biti skoraj kuhan. Preverimo tako, da vanj zapičimo vilice. Te morajo skozenj, a ne čisto gladko, temveč se mora krompir še rahlo upirati.
- Krompir odcedimo in stresemo na pladenj, pokrit s papirnato brisačko, da se osuši in malce ohladi.
- Pristavimo olje za cvrtje. Idealna temperatura segretega je 180 stopinj.
- Krompir ocvremo v dveh etapah, da dobi zlato rjavo skorjico. To bo trajalo kakšnih 5 minut. Predlagam, da še preden vse poberete iz olja, najprej enega pokusite in ugotovite, ali ste zadovoljni. Odlagamo ga v skledo s papirnato brisačko.
- Krompir čim prej predenemo na servirni krožnik, še malce posolimo in posujemo z nasekljanim drobnjakom.
Datum Objave: 17.8.2024 ob 06:08