Odprta Kuhinja

Ocvrti jurčki v drobtinah iz ajdovega kruha

Odpri galerijo
A+   A-
Že ptički čivkajo (preden odletijo v toplejše kraje), da sta okusa jurčkov in ajde ustvarjenega drug za drugega.Izjemen jesenski duo navdušuje v mnogih različicah, med katerimi prednjači preprosta ajdova kaša z jurčki. Midva sva jesenske gobane tokrat odela v hrustljavo skorjico iz drobtin ajdovega kruha z orehi.
Priporočamo sladico: Zelo sočni jabolčni čupavci

Jurčki v ajdovih drobtinah  • 200 g manjših ali srednje velikih jurčkov

  • 3 žlice pšenične bele moke, česen v prahu, jajce, sol

  • 100 g drobtin iz ajdovega kruha (lahko z orehi)

  • olje za cvrtje


Priprava


1. Ajdov kruh, pa naj bo z orehi ali brez, moramo pred izdelavo drobtin posušiti.

2. Narežemo ga na kocke, razporedimo po pekaču ali pladnju in postavimo na toplo in suho mesto. Vsake toliko ga premešamo in spet razporedimo. Da se povsem posuši, običajno traja kak dan ali dva. Če se nam bolj mudi, lahko uporabimo pečico – kocke sušimo približno 30 minut pri 150 stopinjah. Posušene zmeljemo v sekljalniku ali namenskem mlinčku.

3. Jurčke očistimo ali s ščetko ali papirnato brisačko. Po dolgem jih narežemo na 1–1,5 cm debele rezine.
V enem globokem krožniku zmešamo 3 zvrhane žlice moke in žličko česna v prahu.

4. V drug globok krožnik ubijemo jajce in ga posolimo z dvema ščepcema soli ter razžvrkljamo.

5. Tretja postaja za paniranje pa gosti kupček ajdovih drobtin.

6. Jurčkovo rezino najprej povaljamo v moki s česnom, nato jo pomočimo v jajčka, na koncu pa jo oblečemo v ajdove drobtine. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh jurčkov.

7. Za cvrtje jurčkov v rezinah ne potrebujemo veliko olja, saj jih cvremo podobno kot dunajske zrezke: v visoko ponev vlijemo 1–2 cm olja in ga segrevamo na srednji do visoki temperaturi. Da je olje dovolj vroče, preverimo s kuhalnico – ko jo pomočimo v olje, se morajo okoli nje pojaviti mehurčki.

8. V olje previdno postavimo jurčke, pazimo pa, da v ponvi ne ustvarimo prevelike gneče. Rezine cvremo 1–2 minuti, vmes jih enkrat obrnemo. Čas cvrtja je odvisen od temperature olja in velikosti jurčkov.

9. Ocvrte jurčke s penovko prenesemo v skledo, ki je na debelo obdana s papirnatimi brisačkami, da se znebimo čim več odvečnega olja.
Priporočamo še: Hitra sladica med tednom: recept za domači puding
Datum Objave: 29.9.2020 ob 08:09

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogejurčkiajdadrobtine

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.