Odprta Kuhinja

Odličen čokoladni kolač, čeprav brez jajc, mleka in masla

Cokloladni kolac vsega je zmanjkalo
Odpri galerijo
A+   A-
Vse kaže, da niste primerni za direktorja blagovnih rezerv – ampak se zgodi tudi to, da vsega zmanjka.



Ta recept je reševal vse rojstne dneve mojih otrok, alergičnih na jajca in mlečne izdelke, in še zdaj častita ta okus, ki je neverjetno bogat in hkrati primeren za razne kombinacije dodanih okusov.

Sestavine



  • 180 g navadne bele moke

  • 1/2 žličke soli

  • žlička sode

  • 190 g sladkorja

  • 1/2 zavitka vaniljevega sladkorja

  • 3 žlice nesladkanega kakava

  • 100 g nastrgane temne čokolade

  • 0,7 dl rastlinskega olja

  • 2 dl hladne vode

  • žlica belega kisa


Priprava


1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2. Okrogel pekač premera pribl. 20 cm obložimo s peki papirjem, obod namastimo.

3. V večji posodi zmešamo skupaj vse suhe sestavine, razen nastrgane čokolade. Mokre sestavine umešamo posebej, nato vse skupaj prilijemo k suhim in natančno pomešamo, da ne ostanejo suhe grudice, nazadnje primešamo še čokolado.

4. Nalijemo v pekač in pečemo na srednji višini pečice, pribl. 40 minut, preskusimo z zobotrebcem, ki se ga ne sme držati surovo testo, ampak kvečjemu nekaj drobtin.

5. Kolač, ki je gost in težak, čeravno niti ne zagaten, pustimo, da se ohladi na rešetki, nato ga prerežemo na pol in nadevamo po želji: čisto navadna stepena smetana in narezane jagode so že kar dovolj dobra možnost.
Namig: Testo lahko razdelimo tudi na dva dela in ju pečemo ločeno, tako da dobimo dva oblata. V tem primeru se čas peke močno skrajša na okrog 20 minut za vsakega. Lahko pa izberemo tudi tretji način in vse skupaj nalivamo v model za mafine (do 2/3 višine vsake vdolbinice). Ko so pečeni in ohlajeni, jih na vrhu z žličko okroglo izrežemo ter napolnimo s kakim slastnim sezonskim nadevom. Če med jedci ne bo otrok, lahko šestino vode nadomestite tudi z rumom.

Priporočamo tudi: Ta slani kolač bo stalnica na vaših piknikih

Fotografija: Shutterstock
Datum Objave: 19.5.2021 ob 11:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: