
Odličen in hitro pripravljen …
Sestavine
– 1 kg različnih domačih jabolk (olupljenih in narezanih)
– 200 g zrelih bezgovih jagod
– 200 g rjavega sladkorja
– 1 dl vode
– žlica jabolčnega kisa
Priprava
1. Najprej operemo in z vilicami osmukamo bezgove jagode. Uporabimo samo zelo zrele.
2. Jabolka olupimo, odstranimo peščišča in narežemo na kocke.
3. Zmešamo jih s sladkorjem in prelijemo z okisano vodo.
4. Med nenehnim mešanjem zavremo, kuhamo 10 minut, nato dodamo bezgove jagode in kuhamo še 5 minut. Še vroče nalijemo v kozarčke in zapremo.
Namig: Uporabimo različne sorte jabolk, ki se med kuhanjem neenakomerno mehčajo, tako da nekatera ostanejo čvrsta (na ugriz), druga pa se spremenijo v čežano in s tem lepo zgostijo džem. Prva jabolka, zlasti če so kisla, vsebujejo pektin, zato ni treba dodajati želina.
Recept: Slavka Ilich
Naslovna fotografija: Thinkstock