Odličen recept za poročno torto Meghan in Harryja

Imamo recepturo za domačo uporabo!

Dober teden je, odkar je britanski kraljevi dvor poskrbel, da so se množice preselile v pravljico. Še danes beseda pogosto nanese na Meghan in Harryja, oblačila, svate, skrivnosti protokola, zdrahe in še bi lahko naštevali, a nas je najbolj zanimala poročna torta, ki je požela kar nekaj pozornosti javnosti. Mnenja so deljena: enim je bila všeč njena preprostost, drugi pa so prepričani, da izdelek ni odseval kraljevskega duha.

Delo slaščičarke Claire Ptak, ki je razvila recept, torto spekla in okrasila, je za nas ocenila Željka Bohar iz Torterije, ki slovi po odličnem občutku za spajanje okusov in ustvarjanju novih receptur. Boharjeva je mnenja, da je bilo v torti premalo poudarka na bezgu in ne verjame, da ga je bilo zares dovolj okusiti, hkrati pa je prepričana, da ga je težka maslena krema dobesedno pojedla. »Torta je bila angleško zadržana, a za njihove standarde je bil ta primer vseeno napredek.«

Preberite tudi: Kdo je Claire Ptak in kakšno torto je spekla

Boharjeva pa je za nas pripravila recept, ki ga lahko uporabimo prav vsi, potrudila se je, da imata limona in bezeg dovolj prostora, da se izrazita: namesto limonovega curda, ki je izjemno kaloričen, se je odločila za bolj preprost limonov žele, bezeg pa dodala biskvitu in kremi. Mi smo torto spekli in pojedli, zato lahko z gotovostjo trdimo, da je recept odličen, torta pa osvežilna. Vse, ki torte ne boste imeli časa peči, pa lahko razveselimo, da je v nekoliko drugačni preobleki vedno na voljo v Torteriji.

Sestavine

Biskvit
– 6 jajc
– 210 g kristalnega sladkorja
– 100 ml bezgovega sirupa
– 300 g moke
– 12 g pecilnega praška
– 200 g stopljenega masla

Krema
– 350 g sira maskarpone
– 70 g sladkorja v prahu
– 200 g grškega jogurta
– 300 ml sladke smetane
– 215 ml bezgovega sirupa
– 1,5 vrečke želatine v prahu (zmes, ko se želatina v vodi napne, mora imeti 60 g)

Limonov žele
– 1,5 dl imonovega soka, kapljica rumenega barvila
– 3 g agarja
– 5 g želina 1:1 (ali pektina)
– 50 g sladkorja

Priprava

1. Najprej se lotimo biskvita: jajca močno stepemo in med stepanjem dodajamo sladkor. Ko nastane bogata pena, prilijemo še sirup. Nato dodamo moko s pecilnim praškom, čisto na koncu pa prilijemo še maslo. Pečemo na 170 stopinjah približno 50 minut. Biskvit popolnoma ohladimo in razrežemo na tri plasti.

2. Krema: Vse sestavine zmešamo, na koncu prilijemo še želatino. Takrat se krema malce razredči, saj je želatina topla, a ni s tem nič narobe.

3. Sestavljanje torte: Biskvit navlažimo z mešanico vode in bezgovega sirupa ter premažemo s polovico kreme. Postavimo ga v skrinjo za pol ure, da se strdi. Nato dodamo drugi biskvit, ga navlažimo in tanko namažemo s kremo (1 mm) in ponovno postavimo v skrinjo. Med tem pripravimo žele: agar in želin zmešamo z dvema žlicama sladkorja ter ju dodamo limonovemu soku z malce jedilne barve. Zavremo in med mešanjem dodajamo še preostali sladkor. Kuhamo približno tri minute, nato odstavimo in počakamo, da se žele začne gostiti. Ko ni več vroč, ga prelijemo na torto in jo ponovno prestavimo v skrinjo za 5 do 10 min. Namažemo s preostankom kreme, zapremo z biskvitom in hladimo čez noč.

4. Če bomo torto kmalu pojedli, jo lahko premažemo le s stepeno smetano, če pa bo morala v hladilniku čakati dlje časa, priporočamo kremo iz sira maskarpone ali švicarsko masleno kremo. S cvetlicami okrasimo, preden torto postavimo na mizo.

Opomba: Ker biskvit vsebuje sirup in sladkor, zelo karamelizira. Ne ustrašite se rjave barve!
Namigi:
Mi smo biskvit pekli v pekaču, ki ima premer 20 cm in je zelo visok. Če boste uporabili večjega, bo torta nižja in primernejša za tiste, ki imate raje več kreme od biskvita.
Torto sestavljamo v obroču.
Torto med sestavljanjem odlagamo v skrinjo, da želatina opravi svoje delo, saj ne želimo, da se zgornje plasti biskvita pogreznejo v kremo.

Žele lahko pripravimo tudi dan prej in ga ogladimo v enako velikem obroču, kot bomo pekli biskvit. Tako bomo sestavljanje torte nekoliko pohitrili.

Fotografije: Sonja Ravbar
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana