Odprta Kuhinja

Odlična solata iz sestavine, ki bi morala biti pogosteje na naši mizi

ni podpisa
Odpri galerijo

Končno komarček, ki ne bo piknil.
Koromač je v domači kuhinji pogosto nesramno prezrta zelenjava, saj lahko obogati marsikateri krožnik. Da je tako, priča dejstvo, da svoje mesto redno najde na menijih čislanih chefov po vsem svetu. Midva ga najpogosteje spajdašiva s krompirjem, pa naj bo to v pečici, pireju ali v gosti juhi. Sline se nama cedijo ob narezanem in popečenem na žaru, veselo ga stlačiva tudi med testenine. S svojim sladkastim okusom in svežo aromo po mentolu pa koromač kar kliče, da bi pokusili še surovega. V družbi kumare in korenčka tvori hrustljavo in sočno solato, ščepec sladkorja v bogatem majoneznem prelivu pa v ospredje povleče njegovo naravno sladkobo.
Preberite tudi: Kako razlikovati kumino, komarčka, koromač in ostale kobulnice

Koromačeva solata


Zelenjava

  • 1 koromač

  • 1 manjša kumara

  • 1 korenček


Preliv

  • 2 žlici majoneze

  • 2 žlici kisle smetane

  • 2 žlički gorčice

  • šopek svežega kopra

  • ščepec sladkorja

  • sok in lupinica limone

  • sol, poper


Priprava


1. Zelenjava: koromaču odstranimo zeleni del, ga razčetverimo in mu z nožem previdno odstranimo trd stržen. Korenček olupimo in ga po dolgem razpolovimo, vsako polovico pa razčetverimo. Kumaro olupimo. Če imamo kumaro z manjšimi semeni, jo le po dolgem razčetverimo, sicer ji nato še odstranimo semena.

2. Pograbimo mandolino, jo nastavimo na malce manj kot milimeter in z njo na tanke in lične rezance narežemo vso zelenjavo.

3. Preliv: v posodici zmešamo majonezo, kislo smetano, gorčico, lupinico cele limone in sok pol limone.

4. Koper na drobno nasekljamo in ga stresemo v preliv, ki ga začinimo še s ščepcem sladkorja in ščepcem popra.

5. Solimo po okusu.

6. Solato zmešamo s prelivom tik pred postrežbo.
Pozor: Pri uporabi ostre mandoline je potrebna vsa previdnost, saj si lahko hitro skrajšamo prst ali dva.

Postrezite ob lososu: Nov način priprave najmehkejšega lososa
Datum Objave: 3.9.2021 ob 08:09

Več iz te teme:

solatakoromačkomarček

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva KuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.