Odlična zelenjavna priloga, ki se bo podala k vsakemu božičnemu meniju
Vsako leto se že v začetku decembra začnemo spraševati, kaj bi za praznike postavili na mizo. Večerja naj bi bila kar se le da praznična, posebna in slavnostna. V glavni vlogi se pogosto znajdejo tradicionalne jedi, ki jih vsako leto pripravimo znova in znova. Smo pa zato lahko nekoliko bolj sproščeni in raznoliki pri prilogah. Letos bomo na božično mizo zagotovo dodali tudi pladenj karameliziranega korenja, ki se prileže prav k vsaki slavnostni jedi, hkrati pa je tako enostaven za pripravo, da nam ne bo po nepotrebnem jemal dragocenega časa, ki nam ga takrat, ko pričakujemo goste, navadno primanjkuje.
Vse, kar ta jed zahteva od nas, je, da na hitro očistimo korenje, ga dodobra mariniramo v mešanici dragocenih sestavin in ga za slabe pol ure potisnemo v pečico. Po našem mnenju zanemarljiv vložek dela in časa za občutno in okusno popestritev prazničnega krožnika.
Karamelizirano korenje
- 900 g korenja
- 3 žlice oljčnega olja
- 90 g medu
- 2 stroka česna
- žlička dimljene paprike
- žlička cimeta
- žlička kumina
- žlička soli
- 1/4 žličke popra
Priprava
- Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. V majhni posodici zmešamo med, oljčno olje, česen, sol, začimbe in poper.
- Korenje očistimo in olupimo ter ga stresemo v veliko skledo. Dodamo marinado in dobro premešamo.
- Pekač obložimo s papirjem za peko, po njem razporedimo korenje in vse skupaj potisnemo v pečico. Pečemo 25 minut, nato korenje premešamo in vrnemo v pečico. Program nastavimo na funkcijo za žar in pečemo še 3 do 5 minut.
Onaplus.si: Nam sol res škoduje? Pomembno je, kakšno izberemo