Odprta Kuhinja

Odlična zelenjavna priloga, ki se bo podala k vsakemu božičnemu meniju

Tako pripravljeno korenje se bo ujelo z vsako glavno jedjo. (Foto: dolgachov/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Ste že sestavili meni za letošnjo božično večerjo? Svetujemo, da nanj dodate še tole prilogo, ki bo s svojo sladkobo popestrila pečenko.

Vsako leto se že v začetku decembra začnemo spraševati, kaj bi za praznike postavili na mizo. Večerja naj bi bila kar se le da praznična, posebna in slavnostna. V glavni vlogi se pogosto znajdejo tradicionalne jedi, ki jih vsako leto pripravimo znova in znova. Smo pa zato lahko nekoliko bolj sproščeni in raznoliki pri prilogah. Letos bomo na božično mizo zagotovo dodali tudi pladenj karameliziranega korenja, ki se prileže prav k vsaki slavnostni jedi, hkrati pa je tako enostaven za pripravo, da nam ne bo po nepotrebnem jemal dragocenega časa, ki nam ga takrat, ko pričakujemo goste, navadno primanjkuje. 

Vse, kar ta jed zahteva od nas, je, da na hitro očistimo korenje, ga dodobra mariniramo v mešanici dragocenih sestavin in ga za slabe pol ure potisnemo v pečico. Po našem mnenju zanemarljiv vložek dela in časa za občutno in okusno popestritev prazničnega krožnika.

Karamelizirano korenje

  • 900 g korenja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 90 g medu
  • 2 stroka česna
  • žlička dimljene paprike
  • žlička cimeta
  • žlička kumina
  • žlička soli
  • 1/4 žličke popra

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. V majhni posodici zmešamo med, oljčno olje, česen, sol, začimbe in poper. 
  2. Korenje očistimo in olupimo ter ga stresemo v veliko skledo. Dodamo marinado in dobro premešamo. 
  3. Pekač obložimo s papirjem za peko, po njem razporedimo korenje in vse skupaj potisnemo v pečico. Pečemo 25 minut, nato korenje premešamo in vrnemo v pečico. Program nastavimo na funkcijo za žar in pečemo še 3 do 5 minut.

Onaplus.si: Nam sol res škoduje? Pomembno je, kakšno izberemo

 

 

 

Datum Objave: 19.12.2023 ob 09:12

Več iz te teme:

prilogabožič in novo letozelenjavne jedihitro in preprosto

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.