Odprta Kuhinja

Ohrovtov čips iz pečice: to zares morate usvojiti

ni podpisa
Odpri galerijo

Naš favorit med prigrizki je ohrovtov čips, ki prekosi vsakega kupljenega!
Neli Selan in Lea Sterle, naši šefinji kuhinje v centru Kult316, sta bili med testiranjem receptov z ohrovtom najbolj navdušeni nad najpreprostejšim receptom: to je znameniti ohrovtov čips iz pečice.

Je bolj zdrav kot navaden čips?


Je. Pečica ohrani velik del vitaminov, ob tem pa lahko sami izberemo kakovost in količino maščobe, ki jo je nujno treba dodati, da postane čipsast, in seveda drugih dodatkov, kot je sol, kar morajo nekateri ljudje tudi omejevati. Prav zaradi tega recepta bi bilo kakšen kodrolistni ohrovt, ki da najboljši rezultat, vredno posaditi na vrtu, kajti je popolnoma nezahteven: kar pustimo ga v zemlji čez zimo. Še več: zmrzali, nekaj smo jih pa zdaj že doživeli, strašansko izboljšajo okus. Le natančnih navodil glede peke vam ne moremo dati, kajti odvisno je od pečice: mi je, zaradi olja, ne bi segrevali na več kot 175 stopinj, bi pa pekli z ventilatorjem, če le ni premočan, sicer bo listke razpihal in razmetal po vsej pečici.

Sestavine  • nekaj listov kodrolistnega ohrovta

  • sol, oljčno olje


1. Pečico segrejemo na 175 stopinj in pripravimo list peki papirja.

2. Ohrovt očistimo, temeljito osušimo in natrgamo tako, da ostane čim manj debelih listnih žil. Stresemo ga v skledo, poškropimo s približno žlico oljčnega olja in posolimo, lahko pa dodamo tudi dimljeno pap­riko ali pekočo začimbo po okusu.

3. Naoljene liste razporedimo na peki papir in položimo kar na rešetko v pečico.

4. Pečemo približno 10 minut, odvisno je od moči pečice, zato je tu najbolj uporabna metoda pokušanje: ko so listki rjavi po robovih in hrustljavi, takoj vzamemo iz pečice, počakamo nekaj trenutkov in postrežemo, lahko kar toplo.
Priporočamo še: Mikrofermentiranje: domače kislo zelje iz kozarca v novi luči

Naslovna fotografija: Shutterstock
Datum Objave: 23.1.2020 ob 08:01

Več iz te teme:

brezmesne jedičipsNeli SelanLea Sterleohrovtov čips

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.