Danes za kosilo: Oslič z zelenjavo

Priprava nadvse okusnega in nasitnega obroka je preprosta in nam bo vzela največ eno uro.

Zdi se, da ribe najpogosteje cvremo ali pečemo v ponvi ali na žaru. Najbolj preprosto in preizkušeno. V študentskih časih je bila izjemno priljubljena (in najcenejša) omaka iz tunine v konzervi, s katero smo prelili špagete. Pravi ljubitelji rib jih pripravljajo na nešteto načinov, v juhi, brodetu, hladne v marinadi, odlični so tudi ribji namazi. V starih gostilnah pa ob petkih, ko je zapovedan post, še vedno postrežejo osliča, ocvrtega po dunajsko, in krompirjevo solato. Oslič, nad katerim se sicer nekateri zmrdujejo, češ da je pusta riba, pa je nadvse okusen v kombinaciji z različno zelenjavo, kuhan ali pečen.

Sestavine (za 4 osebe)

– 2 osliča
– 2 čebuli
– 2 stroka česna
– 1 por
– 3 ali 4 krompirji
– 2 ali 3 korenčki
– 1 večja paprika
– šopek peteršilja
– oljčno olje
– sol
– poper
– vejica rožmarina

Priprava

1. Očiščeni in osoljeni ribi z obeh strani na hitro popečemo na vročem olju, da koža porjavi, in odložimo na toplo.

2. V isti ponvi pražimo nasekljano čebulo, ko postekleni, dodamo strt česen, da zadiši. Dodamo na kolobarje narezan korenček in por in nakockan krompir. Solimo, popramo in dodamo rožmarin.

3. Dušimo nekaj minut, dodamo ribi in zalijemo z vodo, da je jed pokrita. Kuhamo približno pol ure.

4. Deset minut pred koncem dodamo narezano papriko. Postrežemo potreseno s svežim peteršiljem.

Besedilo: A.K.
Naslovna fotografija: Thinkstock/alely

Preberite še: Brancinov pate s pehtranom

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.