Osvežilne poletne sladice

Poleti nam sladice prijajo tako kot druge dni v letu, a težkim, kremastim tortam in kolačem se raje ognimo; številne posladke lahko pripravimo brez peke.

V času počitnic si radi poenostavimo delo v kuhinji, tudi tako, da pripravljamo jedi, ki zahtevajo malo časa in manj truda. To velja tudi za sladice, brez katerih marsikdo ne more, da bi ure in ure preživeli v kuhinji, dodatno razgreti od štedilnika in pečice, pa tudi ne gre. Temu se zlahka izognemo, saj obstaja kopica receptov, ki ne zahtevajo pečenja. Če že moramo speči biskvit za torto ali kolač, to opravimo večer prej, ko ni prevroče, naslednji dan pa sladico le še dokončamo.

Poleti se izogibajmo težkim tortam, katerih glavna sestavina je maščoba, na primer maslo ali margarina in smetana, tudi čokolada lahko težko obleži v želodcu. Biti moramo previdni pri strežbi, saj se kremaste in čokoladne torte hitro topijo in še hitreje pokvarijo. Previdnost velja pri jajcih, poletne črevesne okužbe z bakterijami so lahko zelo zoprne.

Sadje in skuta

Mnogo boljša izbira so sladice, katerih osnova so sadje, lahka skuta in le malo ali nič dodane maščobe. Če je recept brez moke, torte ni treba niti peči. Namesto biskvita ali drugega testa lahko uporabimo piškote po izbiri, ki jih zdrobimo in uporabimo za podlago. Po potrebi jih namočimo v sadni sirup, sok, mleko ali stopljeno maslo, tako bomo dobili kompaktno maso, ki bo osnova za pecivo, na katero naložimo poljubni nadev.

Med mlečnimi izdelki, ki nastopajo v lahkotnih sladicah, prednjačijo jogurt in različne skute pa tudi smetana, bodisi kisla bodisi sladka. Da bi dobili čvrst nadev, sestavine zgostimo in učvrstimo s pomočjo želatine.

K vsemu temu se odlično poda sveže sadje, ki ga je prav zdaj v izobilju. Jagodičje je posebno pripravno, ne dodamo ga le v torto ali drugo sladico, služi tudi kot dekoracija. Kiselkasti sadeži bodo svoje prispevali k svežini jedi.

Nadvse okusne in za oko privlačne sladice ali tortice pripravimo v desertnih skodelicah ali še bolje v steklenih kozarčkih, skozi katere se vidi struktura sladice. Pri tem imamo neskončno možnosti. Sestavine sladice naj bodo sadje, nekaj mlečnega, na primer rikota ali smetana, oreščki ali semena, če hočemo bolj krepak posladek, pa še kak zdrobljen piškot. Sestavine zlagamo v kozarčke po navdihu, v plasteh in na koncu okrasimo s sadjem in vejico melise ali mete. Tovrstni priboljški najbolj teknejo dobro ohlajeni.

Poizkusite še: Jogurtovo poletno pecivo z marelicami in cvetovi plavice

Besedilo: Alenka Kociper

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed