Odprta Kuhinja

Ovsena limonada: napitek za dobro počutje

Odpri galerijo
A+   A-
Pijemo toplo ali hladno, z dodatkom sladkorja ali medu in seveda limone. Ovsena limonada čisti telo, krepi imunski sistem in skrbi za dobro energijo.

Podobno kot svežo ovseno pijačo pripravimo tudi krepčilni čaj. V tem primeru neoluščeni oves kuhamo v večji količini vode tako dolgo, da je napol zmehčan. Potem odstavimo, nekoliko ohladimo in precedimo skozi gazo. Pijemo toplo ali hladno, z dodatkom sladkorja ali medu in seveda limone. Tudi prekuhana pijača lahko v hladilniku stoji nekaj dni.

Priprava

1. Neoluščeni oves stresemo v lonec ali skledo in ga prelijemo z vodo. Premešamo in postavimo na sobno temperaturo. Pustimo stati čez noč, najmanj osem ur, še bolje dvanajst. Če pustimo še dlje, bo ovsena pijača začela vreti.

2. Tekočino precedimo skozi gosto sito ali sterilno gazo. Iz limone stisnemo sok in ga primešamo ovseni vodi. Postavimo v hladilnik, da se ohladi.

3. Preden postrežemo, okrasimo z rezino limone in vejico sveže mete ali melise.

4. Ovseno limonado pijemo za žejo in dobro počutje, kozarec do dva na dan. Po želji osladimo s sladkorjem ali medom. V hladilniku bo ohranila svežino od dva do tri dni.

Priporočamo še: Bubble tea: pijača, ki je obnorela slovensko mladino

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Jiyi/Getty Images

 

Datum Objave: 10.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

oveslimonadaovsena limonada

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja