Ovsene rezine z lešniki in nadevom iz aronije

Krasen posladek z ne preveč sladkorja, ki bo še posebno prav prišel med spomladanskimi sprehodi. Predlagamo, da naredite postanek ob kakšnem jezeru in si moči povrnete s temi slastnimi grižljaji.

Jagodičevje nama je na splošno zelo všeč, v vseh oblikah. Aronija je dober vir antioksidantov in polna zdravilnih lastnosti. Po dolgi zimi in virozah se telesu prileže malo naravne pomoči k izboljšanju splošnega počutja. Aronija je tudi zelo trpežna rastlina, ki ima naravno obrambo v lupini, zato ne potrebuje škropiv in daje zdrav plod. Zaradi zdravilnih lastnosti in sestavin je odlična ob spomladanski utrujenosti, saj krepi imunski sistem in odpravlja slabokrvnost. Odkrila sva jo po naključju, všeč nama je njen trpko-kisli okus, ki spominja na črni ribez, in predvsem zdravilne lastnosti, zato to pomlad oba delava kuro tudi s sokom aronije.

Za 12 rezin.

Sestavine

– 3 lončki ovsenih kosmičev
– 3 lončki pirine moke
– pol lončka kokosovega sladkorja
– pol lončka rjavega sladkorja
– pol lončka mletih praženih lešnikov
– žlička pecilnega praška, ščepec soli
– 1,5 lončka veganske margarine (ali masla)
– 400 g nadeva iz aronije

Priprava

1. V večji skledi zmešamo ovsene kosmiče, pirino moko, kokosov in rjavi sladkor, pražene lešnike, pecilni prašek in sol.

2. Margarino ali maslo stopimo in dodamo k suhim sestavinam ter vse skupaj temeljito premešamo, da dobimo drobljencu podobno testo.

3. Manjši pekač obložimo s peki papirjem in nanj stresemo 2/3 testa. Pritisnemo ga ob dno in robove.

4. Pekač potisnemo v pečico, ogreto na 160 stopinj, in pečemo 10 minut.

5. Nato vzamemo iz pečice, premažemo z nadevom iz aronije in potresemo s preostalim testom.

6. Pečemo še približno 25 minut, dokler ni pecivo zlato rjavo zapečeno.

7. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi.

8. Ohlajeno pecivo razrežemo na rezine in postrežemo.

Namig: Pecivo pustimo ohlajeno počivati, lahko tudi v hladilniku. Naslednji dan je še boljše! Če nimamo nadeva iz aronije, lahko sami pripravimo nadev iz zamrznjenega jagodičevja: 600 g zamrznjenega jagodičevja v posodi segrevamo, zmešamo s pol lončka sladkorja, 2 žlicami škroba in sokom pol limone ter pokuhamo, da se zgosti.
Poizkusite še: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni

Recept in fotografija: Vibrant plate

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed